Venezuela opositsiooniliider on valmis presidendiameti ülevõtmiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juan Guaido meeleavaldusel osalemas.
Juan Guaido meeleavaldusel osalemas. Foto: MIGUEL GUTIERREZ / EPA

Venezuela opositsiooniliider ja parlamendi esimees Juan Guaido teatas reedel, et on valmis presidendiameti ülevõtmiseks Nicolás Madurolt, kelle ametissevannutamist ei tunnista enamik riike regioonis.

Venezuela opositsiooni kontrolli all olev parlament kuulutas juba möödunud laupäeval järgmisel nädalal algava president Maduro teise ametiaja mittelegitiimseks.

Parlament kutsus reedel ühtlasi rahvast massimeeleavaldustele Maduro vastu. Guaido nimetas seejuures Madurot võimuhaarajaks ja diktaatoriks.

Ameerika Riikide Organisatsioon (OAS) võttis neljapäeval vastu resolutsiooni, milles kuulutati Maduro teine ametiaeg seadusvastaseks. Resolutsioon võeti tulemusega 19-6 vastu varsti pärast seda, kui Maduro oli Caracases ametisse vannutatud. Kaheksa riiki jäi erapooletuks ja üks polnud hääletusel kohal.

Venezuela 56-aastane president Maduro vannutati neljapäeval ametisse vastuoluliseks teiseks ametiajaks.

Maduro vannutas ametisse ülemkohtu president Maikel Moreno. Pealinnas Caracases toimunud tseremoonial osalesid sajad inimesed.

Tseremooniat boikottisid Euroopa Liit, USA ja Venezuela Lõuna-Ameerika riikidest naabrid. Nad ei tunnusta Madurot Venezuela legitiimse presidendina, sest arvavad, et ta sai selle seadusvastaselt.

Maduro vastas kriitikale pühapäeval Twitteris, kuulutades: "Legitiimsuse andis meile rahvas oma häältega. Neile, kes loodavad meie tahet murda, ärgu olgu siin kaksipidi mõistmist. Venezuelat hakatakse austama". 

Madurol on õnnestunud pärast seda, kui opositsioon võitis 2015. aasta detsembri valimistel parlamendienamuse, vastasleer lõhestada ja selle tegevus halvata.

Alates 2017. aasta juulist on riigis seadusandlik võim presidendi liitlastega mehitatud põhiseadusassamblee käes.

Lõuna-Ameerika riigis kestab mitmendat aastat majanduskriis ja ÜRO andmeil on alates 2015. aastast riigist lahkunud vähemalt 2,3 miljonit venezuelalast.

Sotsialistid on Venezuelas võimul alates 1999. aastast, kui võimule pääses Maduro eelkäija, karismaatiline erusõjaväelane Hugo Chávez.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles