Moskva kohus andis dopingupetturile absurdse tiitli: olümpiavõitja Venemaa territooriumil (3)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välismaailma silmis on Aleksandr Zubkov dopingupatune. Ent mis Zubkovil sellest, kui kogu Venemaa eesotsas presidendi Vladimir Putiniga peab teda ikka kahekordseks olümpiavõitjaks...
Välismaailma silmis on Aleksandr Zubkov dopingupatune. Ent mis Zubkovil sellest, kui kogu Venemaa eesotsas presidendi Vladimir Putiniga peab teda ikka kahekordseks olümpiavõitjaks... Foto: Phil Noble / Reuters / Scanpix

Moskva kohus otsustas, et Aleksandr Zubkov on jätkuvalt olümpiavõitja. Kõlab ilusti, kuid paraku saab kelgutaja seda tiitlit nautida vaid kodumaal. Rahvusvahelise Olümpiakomitee silmis on tegu jätkuvalt dopingupetisega, kes peaks oma kuldmedalid ROKile tagastama.

Tänaseks 44-aastane Zubkov võidutses 2014. aastal Sotši talimängudel nii kahe- kui ka neljabobil, lõpetades samal aastal karjääri. Tunamullu leidis ROKi distsiplinaarkomisjon aga, et Zubkov rikkus antidopingu reegleid ja peab medalid tagastama. Samuti määrati talle eluaegne keeld olümpial viibida, kuid seda vähendati aasta tagasi.

Spordiarbitraaž (CAS) kärpis viimast karistust, piirdudes 2018. aasta Pyeongchangi mängudega, kuid tulemuste tühistamine jäeti jõusse. Ent mida loeb venelastele CASi otsus, kui novembris teatas Moskva linnakohus, et CASi karistused Venemaa Föderatsiooni territooriumil lihtsalt ei kehti...

Kuu hiljem apelleeris Moskva kohtu otsuse Venemaa Olümpiakomitee, märkides, et CASi otsuse tühistamine ei kuulu moskvalaste pädevusse. Mõistagi lükkas linnakohus selle apellatsiooni tagasi. «See tähendab, et mind on tunnustatud Venemaa territooriumil kui olümpiavõitjat,» kuulutas Zubkov seepeale võidurõõmsalt. «Kõige tähtsam, et mind ei mõistetud dopinguvastaste reeglite rikkumises süüdi.»

Sotši laborist kätte saadud Zubkovi proov oli üks neist, mille puhul olid olemas kindlad tõendid sellega manipuleerimisest – tema uriinist leiti füsioloogiliselt ilmvõimatus koguses soola. Lisaks tõestas CAS, et Zubkov oli enne olümpiamänge andnud proovide tarbeks puhast uriini.

Kuigi patune, jäi Zubkov kodumaise alaliidu presidendina ametisse ning on seda edaspidigi, sest võitis mullu juulis Sotšis toimunud korralised presidendivalimised 19 poolthäälega. Tema vastaskandidaadid, endine riigiduuma aseesimees Anatoli Pegov ning endine Venemaa bobikoondise treener Oleg Sokolov võtsid oma kandidatuuri maha, väites, et valimised olid ebaseaduslikud.

Zubkov aga kriitikast välja ei teinud, seda enam, et tema selja taga on ka Rahvusvaheline bobi-ja skeletonisõiduliit (IBSF). IBSF kiitis valimiste eel Zubkovi viimase kahe aasta tööd taevani. Nii ongi ta jätkuvalt alaliidu juht ja nüüdsest siis ametlikult ka «olümpiavõitja Venemaa territooriumil».

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles