Kollavestide uus taktika: prantslasi kutsutakse üles pangajooksule (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kollavestist meeleavaldaja Rouenis eelmisel nädalas jalutamas mööda pangaautomaadist, mille ees on süüdatud juhuslikust materjalist lõke.
Kollavestist meeleavaldaja Rouenis eelmisel nädalas jalutamas mööda pangaautomaadist, mille ees on süüdatud juhuslikust materjalist lõke. Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Scanpix

Prantsusmaa valitsusvastased kollavestidest meeleavaldajad kutsusid oma toetajaid võtma pankadest raha välja, et nii lõhkuda riigi stabiilsust, kuid rahandusasutuste hinnangul ei saa võimaliku pangajooksuga suurt kahju tekitada.

Protestijad kutsusid inimesi korraga sularaha pangaautomaatidest välja võtma eile õhtu kella 19 ajal, et nii tekitada kaost tänaseks planeeritud uute meeleavalduste eel.

«Me hirmutame riiki seaduslike meetmetega, ilma vägivalda kasutamata. Me teame, et võimul pole mitte valitsus, vaid pangad. Kui nõrgestada panku, nõrgeneb ka riik,» teatas Youtube’i postitatud videos meeleavaldaja, kes esines nime Tahz San all.

Pangajooksuga loodetakse sundida Prantsuse valitsust andma järele meeleavaldajate nõudmistele, eelkõige nende soovile, et inimesed saaks esitada seaduseelnõusid ja nende üle hääletada.

Kui kõik pangakliendid sooviks võtta kogu oma raha korraga välja, poleks pankadel väljamakseteks piisavalt vahendeid. Kollavestidest meeleavaldajad loodavad, et nad suudavad halvata oma üleskutsega vähemalt ühe panga tegevuse.

Prantsuse rahandusasutused pole siiski pangajooksu ähvarduse pärast kuigi mures, sest probleemide tekitamiseks vajalik summa on märksa suurem, kui päevalimiidid lubavad riigi pankadest korraga sularaha välja võtta.

«On väga väike võimaluse, et see toimib,» selgitas uudistekanali France 24 analüütik Christophe Dansette. «Prantsuse inimestel on pankades hoiustatud hinnanguliselt 1,5 triljonit eurot, kui uskuda Prantsuse Panka. Sellest on praegu kättesaadav 390 miljardit eurot. Iga prantslane peaks seega välja võtma 5800 eurot. See on väga keeruline, kui mitte võimatu, arvestades, et pangaautomaatidest saab võtta välja piiratud summasid.»

Dansette’i teada pole ükski pank astunud mingeid ennetavaid samme võimaliku pangajooksu puhuks.

Kollavestid on uute vastuhakuideedega püüdnud leida värskeid viise poliitilise surve ja tähelepanu säilitamiseks, kuna pärast neile detsembris tehtud järeleandmisi on liikumine kaotanud indu.

Eelmisel nädalavahetusel avaldas kogu Prantsusmaal meelt umbes 50 000 inimest.

Täna peaks kollavestid juba üheksandat laupäeva tulema tänavatele ning Pariisi politseijuht Michel Delpuech ennustas eile, et sel nädalal on meeleavaldusel osalejaid rohkem kui läinud nädalavahetusel. Ka peljatakse, et kollavestide ridades on nüüd rohkem vägivaldseid ja radikaalseid isikuid.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles