Boliivias tabati valehabeme taha varjunult ammu taga otsitud Itaalia äärmuslane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia endine vasakäärmuslane Cesare Battisti andmas intervjuud 2017. aasta sügisel Brasiilias.
Itaalia endine vasakäärmuslane Cesare Battisti andmas intervjuud 2017. aasta sügisel Brasiilias. Foto: FERNANDO BIZERRA JR. / EPA / SCANPIX

Boliivias vahistati Itaalia endine kommunistist mässuline Cesare Battisti, keda kodumaal süüdistatakse seotuses nelja mõrvaga 1970. aastatel.

Boliivia annab Battisti välja Brasiiliale, kes omakorda saadab mehe Itaaliasse.

Battisti on aastaid elanud Brasiilias ning Itaalia on juba ammu nõudnud tema väljaandmist, kuid varem keeldus Lõuna-Ameerika suurima riigi endine vasakpoolne president Luiz Inácio Lula da Silva palvet täitmast.

«Itaalia terrorist Cesare Battisti peeti Boliivias [laupäeva õhtul] kinni ja tuuakse varsti Brasiiliasse, kust ta saadetakse ilmselt Itaaliasse kandma eluaegset vangistust,» teatas Twitteris Brasiilia presidendi Jair Bolsonaro abi rahvusvaheliste suhete alal Filipe G. Martins.

Kadus jäljetult detsembris

Oma kampaania ajal lubas mullu Brasiilia presidendiks valitud paremäärmuslane Bolsonaro, et annab valimisvõidu korral Battisti kohe Itaaliale välja. Detsembri keskel allkirjastas ametist lahkuv president Michel Temer Battisti väljaandmiskäsu, kuna kohtunik oli andnud korralduse mees vahi alla võtta.

Selleks ajaks oli Itaalia endine äärmuslane aga kadunud jäljetult.

Battisti, kellel on Brasiilias viieaastane poeg, rääkis eelmisel aastal AFP-le, et Itaalias ootaks teda ees piinamine ja surm.

Brasiilia föderaalpolitsei allika teatel peeti 64-aastane Battisti eile kinni Boliivias Santa Cruz de la Sierra linnas, kuid Boliivia võimud pole seda veel kinnitanud.

Itaalia ajalehe Corriere della Sera andmeil vahistas ta Itaalia uurijate koostatud Interpoli meeskond. Kinnipidamise ajal olevat Battisti kandnud päikeseprille ning valehabet.

Detsembris avaldas Brasiilia politsei pildirea võimalikest maskeeringutest, mida Battisti võis nende arvates kasutada.

Brasiilia politsei pani eelmise aasta lõpus kokku pildirea võimalikest maskeeringutest, mida Cesare Battisti võis nende arvates kasutada.
Brasiilia politsei pani eelmise aasta lõpus kokku pildirea võimalikest maskeeringutest, mida Cesare Battisti võis nende arvates kasutada. Foto: Brazilian Federal Police HANDOUT / EPA / SCANPIX

1979. aastal mõisteti Battisti Itaalias süüdi vasakäärmuslikku terrorirühmitusse Kommunismi Relvastatud Proletariaadid (PAC) kuulumise eest, kuid 1981. aastal põgenes ta vanglast.

Hiljem mõisteti ta tagaselja süüdi kahe Itaalia politseiniku tapmises ning osalemises ühe lihuniku mõrvas. Lisaks jäi ta süüdi juveliiri tapmise kavandamises – selles rünnakus sai juveliir tulevahetuses surma ning tema 14-aastane poeg sai vigastusi, mis jätsid ta eluks ajaks ratastooli.

Battisti on tunnistanud äärmusrühmitusse kuulumist, kuid eitab seotust tapatöödega.

Sai kuulsaks kirjanikuna

Pärast põgenemist elas ta Prantsusmaal ja Mehhikos ning rajas eduka karjääri politseiromaanide kirjanikuna. Lõpuks kolis ta välja andmise vältimiseks Brasiiliasse, kus ta aga vahistati 2007. aastal, mispeale Itaalia võimud esitasid väljaandmispalve.

2010. aastal andis toonane Brasiilia president Lula da Silva Battistile Itaalia võimude pahameeleks põgenikustaatuse.

Uuesti vahistati itaallane Brasiilias 2017. aastal, kuna tal oli kaasas suur hulk deklareerimata sularaha, kui ta püüdis minna üle piiri Brasiiliast Boliiviasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles