Makedoonia nime hääletus viib Kreeka valitsusest parempopulistid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka kaitseminister Panos Kammenos lahkumas täna hommikul kohtumiselt peaminister Aléxis Tsíprasega.
Kreeka kaitseminister Panos Kammenos lahkumas täna hommikul kohtumiselt peaminister Aléxis Tsíprasega. Foto: Yorgos Karahalis / AP / Scanpix

Kreeka kaitseminister Panos Kammenos teatas täna, et astub tagasi enne Makedoonia nimekokkulepe hääletust Kreeka parlamendis ning tema parempopulistlik partei lahkub ühtlasi valitsusest.

Peaminister Aléxis Tsíprase koalitsioonipartneri Sõltumatute Kreeklaste partei juht Kammenos ütles, et ei saa Makedoonia nime küsimuse tõttu kaitseministrina jätkata.

«Tänasin peaministrit koostöö eest ja selgitasin lahkumise põhjusi,» ütles Kammenos, teatades ühtlasi oma erakonna lahkumisest valitsusest.

Kreeka valitsuses on praegu kuus Sõltumatute Kreeklaste ministrit.

Kammenos on tuliselt vastu Makedooniaga kompromissile minemisele ning leiab, et nime Põhja-Makedoonia võtmine ei kõrvalda naaberriigi võimalikke territoriaalseid nõudmisi Kreeka Makedoonia provintsile. Samas osade tema partei liikmete seisukoht nimeküsimuses pole selge.

Kreeka peaminister Aléxis Tsíprase saabumas täna kohtumisele kaitseministri ametist tagasi astunud Panos Kammenosega.
Kreeka peaminister Aléxis Tsíprase saabumas täna kohtumisele kaitseministri ametist tagasi astunud Panos Kammenosega. Foto: Angelos Tzortzinis / AFP / Scanpix

Valitsukoalitsioonil oli 300-kohalises parlamendis seni 153 saadikukohta, partneri lahkumise järel on Tsíprase Syrizal parlamendis 145 kohta.

«Me asume kohe uuendama parlamendis usaldust valitsuse vastu, et liikuda edasi riigi jaoks oluliste teemadega,» ütles peaminister avalduses, millega kustus parlamenti usaldushääletusele.

Järgmised parlamendivalimsied on Kreekas kavas tänavu oktoobris.

Makedoonia parlament kiitis üleeile heaks riigi nime muutmise Põhja-Makedooniaks.

Põhja-Makedoonia Vabariigi nimekuju toetas 81 rahvasaadikut 120-kohalises parlamendis. Põhiseadusmuudatusteks oli vaja kahe kolmandiku parlamendisaadikute toetust.

Nimemuutuse peab nüüd heaks kiitma veel ka Kreeka parlament.

Tsíprase hinnangul võib piisata leppe ratifitseerimiseks Syriza 145 häälest koos väikese Euroopa Liidu meelse erakonna To Potami ning mõne Sõltumatute Kreeklaste saadiku häältega.

Peamine opositsioonierakond Uus Demokraatia on tuliselt nimeleppele vastu.

Kreeka ja Makedoonia jõudsid alates 1991. aastast väldanud nimetülis kokkuleppele mullu juunis. Nimemuutuse järel ei sea Kreeka enam takistusi riigi liitumisele Euroopa Liidu ja NATOga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles