Paraadide staar: Venemaa toob Laosest tagasi 30 kuulsat tanki T-34 (17)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjaväelane Laosest toodud tanki T-34 juures Vladivostokis.
Sõjaväelane Laosest toodud tanki T-34 juures Vladivostokis. Foto: Yevgeny Yepanchintsev / TASS / Scanpix

Venemaa on otsustanud võtta Laoselt tagasi Aasia riigile kunagi antud 30 tanki T-34, sest Moskval on kuulsaid sõjamasinaid hädasti vaja paraadidel kasutamiseks.

Venemaa kaitseministeerium teatas sel nädalal, et 30 tanki on jõudnud riigi idaosas asuvasse Vladivostoki sadamasse pärast 4500 kilomeetri pikkust teekonda Laosest ning peagi toimetatakse need Moskva lähistele Naro-Fominski linna.

Laosest toodud tankid T-34 rongil, mis suundub Vladivostokist Moskva kanti.
Laosest toodud tankid T-34 rongil, mis suundub Vladivostokist Moskva kanti. Foto: Yevgeny Yepanchintsev / TASS / Scanpix

Kõnealused T-34-tüüpi tankid olid Laose sõjaväes alles hiljuti veel aktiivselt kasutusel.

Tank T-34 võeti Nõukogude Liidu sõjaväes kasutusele 1940. aastal ning Teise maailmasõja ajal ning veel tükk aega pärast seda moodustasid need nõukogude vägede selgroo. Enne Teise maailmasõja lõppu 1945. aastal jõuti ehitada umbes 57 000 T-34 tanki.

Masinate tootmine jätkus ka pärast sõda ning külma sõja ajal toodeti T-34 tanke kokku üle 80 000. Tuhanded neist eksporditi riikidesse kõikjal üle maailma.

Kuigi Nõukogude Liit ja Venemaa on hiljem tootnud uusi tankimudeleid, on T-34 venelaste südames eriline koht ning just seepärast toodi ka 30 masinat Laosest ära.

«Laose antud varustust on kavas kasutada võidupüha paraadidel Venemaa eri linnades, täiendada nendega muuseumite väljapanekuid, aga pruukida neid ka Suurest Isamaasõjast rääkivate ajaloofilmide tegemisel,» selgitas Vene kaitseministeerium.

Tank T-34 võidupüha paraadil Moskvas 2016. aasta 9. mail.
Tank T-34 võidupüha paraadil Moskvas 2016. aasta 9. mail. Foto: Pavel Golovkin / AP / Scanpix
Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles