Dexit: Saksa paremäärmuslased alustavad kampaaniat EList lahkumiseks (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Delegaat Saksa paremäärmusliku partei Alternatiiv Saksamaale (AfD) kongressil Riesas.
Delegaat Saksa paremäärmusliku partei Alternatiiv Saksamaale (AfD) kongressil Riesas. Foto: MONIKA SKOLIMOWSKA / AFP / SCANPIX

Saksa paremäärmuslik erakond Alternatiiv Saksamaale (AfD) otsustas oma tänasel parteikongressil hakata eelseisvate Euroopa Parlamendi valimiste kampaania raames üles kutsuma riigi lahkumisele Euroopa Liidust, kui ühendus ei täida nõudmist viia läbi reforme.

Tegemist on esimese korraga, kui mõni Saksa partei on kutsunud üles n-ö Dexitile.

Kui Euroopa Liit ei kujunda end kohase ajaperioodi jooksul ümber vastavalt AfD seisukohtadele, peab Saksamaa EList lahkuma, seisab partei Euroopa Parlamendi valimiste programmi kavandis, milles AfD delegaadid kongressil kokku leppisid.

Lisaks toetasid delegaadid üleskutset saata laiali Euroopa Parlament ehk see organ, kuhu AfD enda liikmed kevadel kandideerivad. «Meie nägemuses on rahvusriikidel eksklusiivne õigus teha seadusi,» seisis tekstis.

Partei juhtide hinnangul on Saksamaa andnud liiga palju võimu ära Brüsselile ning Euroopa Liit on muutunud enamaks, kui nägi ette algne idee majanduskoostöö ühendusest.

«Me ei pea saatma Euroopa Liitu laiali, aga tooma selle tagasi oma mõistliku tuumikidee juurde,» ütles AfD juht Alexander Gauland enne hääletust delegaatidele. Tema sõnul on parteil olemas liitlased, kellega seda joont ajada: Gauland nimetas näiteks Austria Vabadusparteid ja Itaalia Põhjaliigat.

Saksa paremäärmusliku erakonna Alternatiiv Saksamaale (AfD) kaasjuht Alexander Gauland tänasel parteikongressil.
Saksa paremäärmusliku erakonna Alternatiiv Saksamaale (AfD) kaasjuht Alexander Gauland tänasel parteikongressil. Foto: MONIKA SKOLIMOWSKA / AFP / SCANPIX

Kuna suurem osa sakslasi pooldab Euroopa Liitu kuulumist, hoiatasid AfD juhid veelgi nõudlikuma programmi vastuvõtmise eest, peljates sellega valijaid eemale peletada. Parteist kõlas ka näiteks hääli, et Saksamaa peaks EList lahkuma, kui AfD reforminõudmisi pole rakendatud 2024. aastaks.

Euroopa Parlamendi valimised toimuvad mais.

AfD asutati euroskeptilise parteina, kuid Saksa parlamenti pääses see pärast paremäärmusliku tiiva esile kerkimist ning islami- ja sisserändevastase põhijoone valimist.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles