Rootsi Vasakpartei ei lase Löfveni valitsust ilmselt võimule (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi Sotsiaaldemokraatliku Partei esimees ja senine valitsusjuht Stefan Löfven.
Rootsi Sotsiaaldemokraatliku Partei esimees ja senine valitsusjuht Stefan Löfven. Foto: Claudio Bresciani / TT NEWS AGENCY / Scanpix

Kuigi Rootsi sotsiaaldemokraadid, Rohelised, Keskpartei ja Liberaalid leppisid üleeile kokku, et kaks viimast toetavad järgmisel nädalal peaministrihääletusel sotside esimeest Stefan Löfveni, siis nüüd tundub leppest vähe kasu olevat, kuna tavapärane vasakkoalitsiooni liitlane Vasakpartei kavatseb Löfveni vastu hääletada.

Ühelt poolt pole Vasakpartei rahul kokkuleppe sisuga, milles jõudsid üksmeelele Sotsiaaldemokraatlik Erakond, Rohelised, Keskpartei ja Liberaalid, teisalt ärritab neid leppes selgelt üles tähendatud põhimõte, et Vasakparteile ei anta mingit mõju valitsuse poliitilise suuna osas, vahendas uudisteagentuur TT.

Viimasena mainitud klauslit peab Vasakpartei alandavaks, arvestades, et tavaliselt on erakond ilma valitsusse kuulumata toetanud sotsiaaldemokraatide ja Roheliste võimuliitu ning selgi korral on neil valitsuse moodustamiseks vaja Vasakpartei hääli.

Täna arutab edasist tegevust Vasakpartei juhtkond ning homme nende parlamendifraktsioon. Lõplik otsus on kavas langetada enne, kui erakonna juht Jonas Sjöstedt kohtub homme lõuna paiku parlamendi spiikri Andreas Norléniga.

«Me oleme vasakpoolne partei, meil pole mingit põhjust toetada valitust, mis kavatseb ajada parempoolset poliitikat,» ütles erakonna Jönköpingi lääni juht Mikael Ekvall Rootsi Raadio kohalikule harule.

«Minu kindel veendumus on, et partei juhatus langetab otsuse kukutada peaministrihääletusel Löfven. Muu lahendus oleks kummaline,» täpsustas ta täna ajalehega Aftonbladet rääkides.

Partei juhtus ega Sjöstedt pole seni asja kommenteerinud.

Täna oli koos ka Liberaalide volikogu, kes kiitis heaks Löfveni peaministriks lubamise. Kui Vasakpartei hääletab aga Löfveni vastu, pole Liberaalide otsusel mingit tähtsust.

«Eks paistab, aga meie hinnangul ongi sellise tsentrikombinatsiooni mõte kahandada äärmuslikumate parteide mõju. Vasakpartei seisab valiku ees. Nad kas aktsepteerivad tsentrivalitsust või ajavad asja nii kaugele, et Rootsis saab paremvalitsuse, kus tagapingil istuvad Rootsi Demokraadid,» lausus Liberaalide esimees Jan Björklund TT-le, viidates sellega Rootsi paremäärmusliku partei võimule lähemale lubamisele.

Eile avaldas Rootsi Keskpartei juhatus toetust Löfveni saamisele peaministriks.

Sel nädalal saavutatud kokkuleppe kohaselt moodustaks valitsuse sotsiaaldemokraadid koos Rohelistega. Keskpartei ja Liberaalid aitaks Löfveni valitsuse ametisse, jäädes järgmisel nädalal parlamendis peetaval hääletusel erapooletuks. Samuti on Keskpartei ja Liberaalid nõustunud tegema valitsusega koostööd eelarve küsimustes.

Kui Vasakpartei hääletab Löfveni vastu, on neil koos Moderaatide, Kristlike Demokraatide ja Rootsi Demokraatidega piisavalt mandaate, et peaministrihääletus läbi kukutada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles