Intressitõus jagab pangad kahte lehte

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luminor ja tarbijavaidluste komisjon jäävad eriarvamusele, kas pangal on lubatud ühepoolselt intressimarginaali tõsta või mitte.
Luminor ja tarbijavaidluste komisjon jäävad eriarvamusele, kas pangal on lubatud ühepoolselt intressimarginaali tõsta või mitte. Foto: Eero Vabamägi

Luminor ei saa kümme aastat tagasi võetud eluasemelaenu intressimarginaali ühepoolselt neli korda tõsta lihtsalt sellepärast, et laenu kaastaotleja palk ei laeku enam panka, otsustas tarbijavaidluste komisjon kuu aega tagasi. Osa Eestis tegutsevaid suurpankasid peab marginaali tõstmist põhjendatuks, teised aegunud võtteks.

2008. aastal võttis klient Nordea pangast eluasemelaenu intressimarginaaliga 0,6 protsenti. 2017. aasta kevadel ehk pool aastat enne seda, kui Nordeast sai Luminor, tõstis pank marginaali 4,3 korda ehk 2,6 protsendini. Pank selgitas, et ühepoolne marginaali tõstmist võimaldas laenuleping, mille klient 2008. aastal allkirjastas ja kus oli laenu ühepoolne hinnatõus õigustatud juhul, kui laenusaajate sissetulekud panka ei laeku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles