Pussitatud Gdański linnapea Paweł Adamowicz suri haiglas (15)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Poola sadamalinna Gdański linnapea Paweł Adamowicz suri täna pealelõunal haiglas eilse noarünnakus saadud vigastustesse.

Terariistaga ründaja pussitas 53-aastast Adamowiczi eile õhtul heategevusüritusel südamesse ning tekitas talle lõikehaavu vahelihasesse ja kõhuõõne elunditesse.

«Hoolimata pingutustest ei suutnud me teda päästa,» lausus Gdański ülikooli arst Tomasz Stefaniak Poola uudisteagentuurile PAP täna pealelõunal.

Varem oli ta kinnitanud, et  Adamowiczile tehti viis tundi kestnud operatsioon.

Enne surmateate saabumist läksid Gdański elanikud massiliselt doonorikeskustesse verd andma, kuna selgus, et Adamowiczi ravimiseks oli juba kulunud 15 liitrit haruldast 0 reesus negatiivset verd ja arstid vajavad seda juurde.

Rünnaku järel hakati kavandama ka vägivallavastaseid meeleavaldusi.

Adamowiczi rünnati eile õhtul kella 20 paiku kohaliku aja järgi terava esemega, kui ta oli parasjagu laval Poola kõige suuremal heategevusüritusel, kus koguti raha meditsiiniseadmete jaoks.

Videotelt on näha, kuidas üks mees tormab poodiumile ning viskub Adamowiczi peale. Pärast linnapea korduvat pussitamist pöördus ründaja publiku poole, kuid turvamehed tõmbasid ta kiirelt pikali ja pidasid kinni.

Hetk vahetult pärast ründamist, kui linnapeale anti esmaabi.
Hetk vahetult pärast ründamist, kui linnapeale anti esmaabi. Foto: PIOTR HUKALO / AFP

Poola telekanali TVN teatel oli ründaja laval hüüdnud, et partei Kodanike Platvorm, kuhu linnapea varem kuulus, vangistas ta, hoolimata sellest, et ta oli süütu. Kodanike Platvorm valitses Poolat aastatel 2007-2014.

Gdański linnapead Paweł Adamowiczi rünnanud mees noaga laval.
Gdański linnapead Paweł Adamowiczi rünnanud mees noaga laval. Foto: Stringer / Reuters / Scanpix

Poola siseministri Joachim Brudziński sõnul on ründaja vahistatud. Linna politsei teatel on tegu 27-aastase kohaliku elanikuga.

Arvatav ründaja võeti sündmuspaigal kinni.
Arvatav ründaja võeti sündmuspaigal kinni. Foto: PIOTR HUKALO / AFP

Gdański politsei pressiesindaja Joanna Kowalik-Kosińska sõnul uurib politsei, kuidas ründajal õnnestus turvakontroll läbida ja lavale pääseda. «Me teame, et ta kasutas pressimärgistust. Nüüd peame välja selgitama, kuidas ta selle hankis,» sõnas ta. 

Poola meedia teatel on ründajat varem karistatud viieaastase vangistusega nelja relvastatud rünnaku eest Gdański pankadele ning tema vaimne tervis halvenes vangistuse ajal märgatavalt. 

Sotsiaalmeedias leviv video:

53-aastane Adamowicz töötas Läänemere äärse Gdański linnapeana alates 1998. aastast ning ta kuulus seal 1980. aastate algul loodud kommunistliku režiimi vastasesse demokraatlikku opositsiooni.

Linnapeana väljendas solidaarsust LGBT-kogukonnaga ja edendas sallivust vähemuste suhtes.

Poola linnapea heategevusüritusel raha kogumas.
Poola linnapea heategevusüritusel raha kogumas. Foto: AGENCJA GAZETA / REUTERS
Kommentaarid (15)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles