Trump: Türgit ootab Süüria kurdide ründamise korral majanduslik häving (20)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump reedel Valges Majas koos politseijuhtidega.
USA president Donald Trump reedel Valges Majas koos politseijuhtidega. Foto: Reuters/ScanPix

USA president Donald Trump ähvardas pühapäeval Türgit majandusliku hävinguga, kui Ankara peaks ründama Ühendriikide vägede lahkumise järel Süüria kurde, kuid ärgitas samas kurde Türgit mitte provotseerima. 

«Laastame Türgi majanduslikult, kui nad kurde ründavad,» säutsus Trump Twitteris ja kutsus looma piirkonnas 30-kilomeetri laiust turvaala. 

«Samuti, ei taha, et kurdid Türgit provotseeriksid,» kirjutas USA president. «Alustame kõvasti hilinenud lahkumist Süüriast samal ajal järelejäänud ISISe territoriaalkalifaadile mitmest suunast tugevaid hoope andes. Me ründame olemasolevast lähipiirkonna baasist uuesti, kui see peaks uuesti pead tõstma.» 

«USA pikaajalise ISISe Süürias purustamise poliitika suurimad kasusaajad on olnud Venemaa, Iraan ja Süüria. Ka meie lõikame kasu, kuid nüüd on aeg meie sõdurid tagasi koju tuua. Lõputud sõjad tuleb lõpetada!» jätkas Trump.

Täna hommikul lubas Türgi siiski, et jätkab võitlust kurdi vägede vastu, keda nemad peavad terroristlikuks liikumiseks.

Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani kõneisik Ibrahim Kalin ütles Trumpi avalduse peale Twitteris, et pole mingit vahet ISISe võitlejate ja kurdi rahvakaitseüksuste (YPG) vale. «Me jätkame võitlust kõigi nende vastu,» lubas ta.

Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu hoiatas juba neljapäeval, et Türgi alustab Süüria põhjaosas pealetungi kurdivõitlejatele, kui USA viivitab oma sõdurite piirkonnast väljaviimisega.

USA välisminister Mike Pompeo aga avaldas üleeile lootust, et leitakse viis, kuidas kaitsta Süüria kurde ja samal ajal lubada Türgil kaitsta oma riiki terroristide eest.

Türgi ja USA tülitsevad Washingtoni otsuse pärast viivitada sõdurite väljaviimisega Süüriast, millest teatas detsembris Ühendriikide president. 

USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton, välisminister Mike Pompeo ja Trump ise on hiljuti öelnud, et väed viiakse välja korrapäraselt ja tingimustel, mis ei sea ohtu koos USA vägedega äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu võidelnud kurde.

Kurdide rahvakaitseüksused (YPG) ja Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF), milles kurdid moodustavad põhijõu, on etendanud alates 2014. aasta sügisest USA juhitava koalitsiooni toetusel IS-i vastases võitluses juhtrolli.

SDF viib alates septembrist läbi sõjaväeoperatsiooni Eufrati jõe orus ISISe võitlejate väljatõrjumiseks viimastelt selle kontrolli all olevatelt asustatud aladelt. 

Vabaühenduse Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus andmeil on Hajini ümbruses ISISe käes veel vaid Sousa ja Baghouzi külad. 

USA ja koalitsiooni sõjaline toetus on mõne erandiga kaitsnud süüria kurde ka Türgi vägede ja Süüria valitsusvägede rünnakute eest.

Ankara peab YPGd keelatud Kurdistani Töölispartei (PKK) haruks. PKK on Türgi riigi vastu mässanud 1984. aastast saadik ning seda peavad terrorirühmituseks nii Ankara kui selle lääneliitlased.

Türgit on vihastanud USA ametnike väljaütlemised, justkui ähvardaks kurde Ühendriikide sõdurite väljaviimisel tapatalgud türklaste käe läbi. 

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles