Miljonitüli: Rooma linn ja kirik kraaklevad Trevi purskkaevu visatud müntide pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igal aastal viskavad turistid Trevi purskkaevu roomas umbes 1,5 miljoni euro jagu münte.
Igal aastal viskavad turistid Trevi purskkaevu roomas umbes 1,5 miljoni euro jagu münte. Foto: Stefano Venturini / Scanpix

Rooma linnapea ja katoliku kirik on omavahel tülli pööranud, sest ei suuda jõuda kokkuleppele, kellele peaks kuuluma Itaalia pealinna ühte tähtsamasse vaatamisväärsusesse, Trevi purskkaevu visatud mündid.

Igal aastal õngitsetakse purskkaevust välja ligi 1,5 miljoni euro eest münte, mis seni on läinud tavaliselt katoliku kirikule, kes kasutab neid puudusekannatajate abistamiseks.

Nüüd on aga populistlikusse Viie Tähe Liikumisse kuuluv Rooma linnapea Virginia Raggi avaldanud soovi kasutada raha linna hädises seisukorras infrastruktuuri edendamiseks.

Katoliku abiorganisatsioon Caritas on seisukohal, et kaotsi minev raha tähendaks valusat hoopi vaestele. «Me ei osanud sellist asjade käiku oodata,» lausus Caritase direktor Benoni Ambarus Itaalia piiskoppide ajalehele Avvenire. «Ma loodan, et asi pole veel otsustatud.»

Ajaleht avaldas üleeile siunava artikli, mille pealkirjaks oli «Kõige vaesematelt ära võetud raha».

Rooma linnavolinikud on uue korra aga juba heaks kiitnud ning muudatus peaks jõustuma aprillis.

Paljud itaallased on palunud sotsiaalmeedias linnajuhtidel siiski meelt muuta.

Rooma linnapea Virginia Raggi.
Rooma linnapea Virginia Raggi. Foto: Andrea Ronchini / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Raggi sai Rooma linnapeaks 2016. aastal, kuid tema populaarsus on langenud kivina, kuna Itaalia pealinna heakord on alla käinud. Oktoobris avaldasid tuhanded inimesed linnavalitsuse ees meelt, süüdistades Raggit suutmatuses lahenda probleeme prügimajanduses ning parandada viletsat teede ja tänavate olukorda.

Ligi 300 aastat vana Trevi purskkaevu külastab igal aastal mitu miljonit turisti.

Müntide purskkaevu viskamise tava tekkis pärast Frank Sinatra filmi «Kolm münti purskkaevus» linastumist 1954. aastal. Trevi purskkaev oli ka tähtsal kohal 1960. aasta filmis «Magus elu», kus peaosatäitja Anita Ekberg jalutas selle sillerdavas vees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles