Lang: aastatetagune kilekotiga raha viimine oli toona õiguspärane (2)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang.
Rein Lang. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Aastatetagune kilekotiga raha viimine erakondade kontoritesse oli tookord täiesti õiguspärane tegevus, kuid tänases õigusruumis ei oleks see enam võimalik, ütles Reformierakonda kuuluv konsultant Rein Lang raadio Kuku saates «Olukorrast ajakirjanduses».

«Sellel ajal, kui neid kilekotte tassiti, oli see täiesti õiguspärane tegevus. Erakonnaseadust muudeti põhjalikult aastal 2010, tänases õigusruumis ei ole see enam võimalik,» rääkis endine justiits-, välis- ja kultuuriminister Lang. «Kas on mõistlik tegevus laiendada tänast õigusruumi viisteist aastat vanadele tegudele? See roima paljastamine, millega siis praegu osa ajakirjanikke tegelevad ja tublisid tegelasi Evelyn Sepa näol kaasavad, külvab tegelikult segadust,» lisas ta.

Endine Keskerakonna poliitik ja kunagine riigikogu liige Evelyn Sepp rääkis saatele «Pealtnägija» antud intervjuus, et ka tema viis kümmekond aastat tagasi erakonnale sularaha ja sellisel viisil tehti varjatud annetusi siis kõigis erakondades.

Erakondade Rahastamise Järelvalve Komisjoni aseesimees ja kultuurilehe Sirp peatoimetaja Kaarel Tarand on Postimehele öelnud, et aastaid tagasi erakondade rahastamises toimuda võinud hämaraid skeeme ei saa enam tõestada, kuid täna on selliseid mudeleid palju keerulisem kasutada.

«Sellele 13 või 15 aasta tagusele olukorrale, mille puhul avalik arvamus ütleb, et niikuinii olid kõik pätid ja tegid nii, kohtulikku lahendit tekitada ei ole enam võimalik,» sõnas Tarand. Ta lisas, et tõenäoliselt on kõik vanemad Eesti erakonnad oma ajaloos teinud rahalisi tehinguid, mis tänaste reeglite piires oleksid «kahtlased, hämarad, mustad või kuritegelikud».

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles