Rootsi peaministrihääletus otsustati Vasakpartei tõrkumise tõttu lükata edasi reedele (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide esimees Stefan Löfven kohtumas täna Rootsi parlamendi spiikri Andreas Norléniga.
Sotsiaaldemokraatide esimees Stefan Löfven kohtumas täna Rootsi parlamendi spiikri Andreas Norléniga. Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS / Scanpix

Kuna Rootsi Vasakpartei otsustas praegustel tingimustel mitte lubada sotsiaaldemokraati Stefan Löfveni ülehomseks kavandatud peaministrihääletusel võimule, antakse parteidel kõneluste pikendamiseks lisaaega ja peaministrihääletus toimub hoopis reedel.

Sotsiaaldemokraatide esimees Stefan Löfven ja Vasakpartei juht Jonas Sjöstedt palusid ajapikendust üheskoos ning parlamendi spiiker Andreas Norlén otsustas neile vastu tulla, väljendades siiski viivituse pärast pahameelt.

«Kui nüüd on kulutatud mitu nädalat jõulude ja uusaasta ajal ning pärast seda koalitsioonileppe arutamiseks, siis ma eeldan, et on olemas heakskiit, mida on vaja valitsusettepaneku läbi minemiseks parlamendis saalis. Ilmselgelt pole seda aga juhtunud ja loomulikult olen ma kriitiline,» lausus Norlén SVT-le, lisades siiski, et lahendus tundub juba käeulatuses.

Põhjuseks, miks Vaskapartei ei soovi praegu Keskpartei ja Liberaalide toetusel moodustatavat sotsiaaldemokraatide ja Roheliste võimuliitu toetada, on kokkuleppe liialt parempoolne sisu ning selles sisalduv klausel, et Vasakparteile ei anta valitsuse otsuste üle mingit mõju.

Vasakpartei hinnangul paneb see nad sisuliselt ühte punti paremäärmuslike Rootsi Demokraatidega, kellele valitsuse üle mõjuvõimu andmine on olnud peamine takistus parempoolse valitsuse moodustamisele.

Rootsi Vasakpartei juht Jonas Sjöstedt täna ajakirjanike ees.
Rootsi Vasakpartei juht Jonas Sjöstedt täna ajakirjanike ees. Foto: ANDERS WIKLUND / AFP / Scanpix

«Pole mõistlik, et meid jäetakse täiesti ilma mõjuta. See pole aktsepteeritav,» lausus Sjöstedt, kelle partei saadikute hääli on valitsuse ametisse kinnitamiseks hädasti vaja.

Löfven siiski tõrjus täna Vasakpartei etteheiteid. «Ma tahan selgeks teha, et sotsiaaldemokraadid poole kunagi võrdustanud ega hakka kunagi võrdsustama Vasakparteid Rootsi Demokraatidega. Selle osas oleme olnud otsekohesed ka Keskpartei ja Liberaalidega. Ma olen ühtlasi uhke, et eelmise võimuperioodi jooksul oleme teinud Vasakparteiga koostööd,» rõhutas Löfven.

Reedel peaks toimuma Rootsi parlamendis kolmas peaministrihääletus ning kui see kukub läbi, siis järgmisel nädalal on plaanis neljas ja viimane peaministrihääletus. Kui seegi peaks ebaõnnestuma, ootavad Rootsit ees erakorralised valimised.

Korra on peaministrihääletusel maha hääletatud juba sotside juht Stefan Löfven ja konservatiivsete Moderaatide esimees Ulf Kristersson.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles