Lavrov: Jaapan peab tunnustama vaidlusaluste saarte kuulumist Venemaale (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plakat, millega Jaapan nõuab Venemaalt Kuriili saarte tagastamist.
Plakat, millega Jaapan nõuab Venemaalt Kuriili saarte tagastamist. Foto: Issei Kato / Reuters/Scanpix

Jaapan peab tunnustama rahukõneluste jätkumiseks kõigi vaidlusaluste Lõuna-Kuriili saarte kuulumist Venemaale, ütles Vene välisminister Sergei Lavrov.

«Moskva on valmis töötama rahulepingu suunas eeldusel, et Jaapan tunnustab täielikult Teise maailmasõja tulemusi, muu hulgas kõigi Lõuna-Kuriili aheliku saarte kuulumist Venemaale,» ütles Lavrov pärast kohtumist Jaapani välisministri Taro Konoga.

Lavrov lisas, et see eeldus kajastub ka Nõukogude Liidu ja Jaapani 1956. aasta ühisdeklaratsioonis, mida Moskva on valmis võtma alguspunktiks. 

«See on meie põhipositsioon ja ilma sammudeta selles suunas on väga raske oodata edasiliikumist teiste teemadega,» ütles Lavrov. «Saarte suveräänsus ei ole arutelu teema, see on Venemaa territoorium.»

Lavrovi ja Kono esimene kohtumine kestis mitu tundi ja oli suunatud protsessi kiirendamisele liikumisel ametliku rahuleppe suunas, milles leppisid novembris kokku Vene president Vladimir Putin ja Jaapani peaminister Shinzo Abe. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles