Tšehhi kohus mõistis pensionäri terrorismi eest neljaks aastaks vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rong lahkumas Tšehhi pealinn Praha raudteejaamast.
Rong lahkumas Tšehhi pealinn Praha raudteejaamast. Foto: Caro / Bastian /Scanpix

Tšehhi kohus mõistis terrorismi eest neljaks aastaks vangi 71-aastase pensionäri, kes üritas kaht rongi rööbastelt maha suunata ja ajada süü moslemitest migrantide kaela.

Jaromir Balda lõikas 2017. aasta suvel maha puid, eesmärgiga blokeerida raudteerööpad ning suunata rongid rööbastelt maha Tšehhi keskosas asuva Mladá Boleslavi linna juures, öeldi Praha kohtus.

Kaks kohalikku rongi sõitsid langetatud puudele otsa, kuid ükski rongidel olnud inimestest viga ei saanud. «Otsuse langetamine, et ta on süüdi, polnud keeruline. Karistus on kohane,» ütles kohtuotsuse ette lugenud kohtunik Jiří Wažik.

Balda jättis puude langetamise järel endast maha lendlehti ladina tähestikku ümber seatud araabiakeelseid sõnumeid. Ta üritas sellega jätta muljet, et rünnaku panid toime islamiusulised migrandid, öeldi kohtule.

Prokuröride sõnul oli tema eesmärgiks tekitada inimestes muret Tšehhis elavate moslemite ja migrantide pärast ning levitada terrorirünnaku hirmu. «Süüalune tahtis, et rünnakute süü omistatakse islamit praktiseerivatele migrantidele,» lausus prokurör Martin Bily.

Kohtuistungi ajal ütles Balda sageli, et nägi migrantide tõttu õudusunenägusid. Ta ütles, et toetab paremäärmusliku erakonna SPD immigratsioonivastast poliitikat. Erakond võitis 2017. aasta parlamendivalimistel 11 protsenti häältest.

SPD distantseeris end Baldast, nimetades teda murtud ja meeleheitel inimeseks.

Kohus, mis oleks võinud mõista Balda vangi 15 aastaks, kuid otsustas leebema karistuse kasuks, lisas otsuses, et Balda peab läbima psühhiaatrilise ravi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles