Türgi välisminister: me ei karda USA ähvardusi (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu.
Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu. Foto: Cem Ozdel / AP / Scanpix

Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu teatas vastuseks USA presidendi Donald Trumpi hoiatusele kurdide ründamise korral Türgi majanduslikult hävitada, et ei karda Ühendriikide ähvardusi.

«Me oleme öelnud korduvalt, et ei karda ega lase end hirmutada mingitest ähvardustest,» lausus Çavuşoğlu telepöördumises.

«Strateegilised partnerid, liitlased, ei pea läbirääkimisi Twitteri ja sotsiaalmeedia vahendusel,» lisas Türgi välisminister torkena Trumpi kalduvuse üle kasutada diplomaatiliste sõnumite edastamiseks sotsiaalmeediat.

Trump teatas eile Twitteris, et Süüria kurdide ründamise korral kannaks Türgi ränkasid majanduslikke tagajärgi.

«Laastame Türgi majanduslikult, kui nad kurde ründavad,» säutsus Trump Twitteris. «Samuti, ei taha, et kurdid Türgit provotseeriksid.»

Lisaks pani Ühendriikide president ette 30 kilomeetrise turvatsooni loomise, täpsustamata selle asukohta või seda haldavaid jõudusid. Çavuşoğlu märkis, et pole vastu Türgi-Süüria piirile puhvertsooni loomise ideele.

Trumpi sõnu kritiseeris varem ka Türgi presidendi kõneisik Ibrahim Kalin, kes lubas, et Türgi jätkab oma julgeolekuhuvide kaitsmist ning Trump peaks austama NATO liitlaste suhteid.

Türgi lisas, et jätkab võitlust kurdi vägede vastu, keda Ankara peab osaks terroristlikust liikumisest.

Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu hoiatas juba eelmisel neljapäeval, et Türgi alustab Süüria põhjaosas pealetungi kurdivõitlejatele, kui USA viivitab oma sõdurite piirkonnast väljaviimisega.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles