Seeder: Katri Raik ostab vene valijate hääli (10)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: Elmo Riig / Sakala

Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi sõnul on siseminister Katri Raiki (SDE) ettepanek anda lihtsustatud korras Eesti kodakondsus kõigile pikalt Eestis elanud halli passi omanikele pelgalt sotsiaaldemokraatide valimiseelne sõnum vene valijatele ning poliittehnoloogiline mäng.

Kuna Katri Raik kandideerib sotside esinumbrina Ida-Virumaal, tähendab see Seedri sõnul seda, et tegelikult tähendab Raiki avaldus katset meelitada niimoodi venekeelseid valijaid enda poolt hääletama. «See on riigikogu valimisteks häälte ostmine, pakkudes vastu eesti kodakondsust. Samas distantseeruvad peasekretär Kalvi Kõva ja välisminister Sven Mikser siseministri ettepanekust, et säilitada eestikeelsete valijate toetus, nimetades Raiki ettepanekut isiklikuks seisukohaks,» ütles Seeder.

Tema sõnul on sarnast vene valijate häälte ostmist sotsid ka varem Ida-Virumaal kasutanud. «Näiteks 2015. aasta riigikogu valimistel pakkus sotside kandidaat Inna Nazarova Ida-Virumaal venekeelset haridust ja lihtsustatud korras kodakondsust,» rääkis Isamaa esimees.

Seedri hinnangul on selline kahepalgeline mäng kodakondsusega vastutustundetu ja sisult ohtlik. «Ilma eesti keele eksamiteta kodakondsuse jagamine töötab vastu ka lõimumisele, sest eduka lõimumise oluliseks eelduseks on eesti keele oskus.»

Seeder rõhutas, et kodakondsusega ei tohi mängida ja Eesti peab jääma oma senise kodakondsuspoliitika juurde. «Seepärast pole põhjust anda järele ka teistele kodakondsuspoliitika põhimõtteid muutvatele ettepanekutele nagu näiteks Reformierakonna katsed seadustada topeltkodakondsus või Eesti 200 ettepanekutele, mis sisuliselt tähendavad muulastele isegi Eesti kodakondsuse jõuga pealesurumist,» kommenteeris Seeder.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles