Need toidud annavad su ainevahetusele vungi sisse

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Bernd Jürgens / PantherMedia / Bernd Jürgens

Kas sul on tunne, nagu oleks su ainevahetus säästurežiimi peale läinud? Vali toidud, mis annavad seedimisele otsemaid uue hoo sisse. 

Kui tahad alla võtta, peab eelkõige ainevahetus hästi toimima, sest kiire ainevahetusega põletatakse ka kaloreid kiiremini. Neid toiduaineid soovitavad koguni arstid, kirjutab Freundin. 

1. Merest pärit viljad

Foto: j sierpniowka / PantherMedia / j sierpniowka

Kõlab kummaliselt, ent asi on lihtne. Selleks, et ainevahetus ekspresstempo sisse saaks, peab ka kilpnääre korralikult toimima. Selleks on mõningad hormoonid hädavajalikud, mida saab eriti hästi merelisest juurviljast, näiteks vetikatest või merikapsast. Loomulikult ei ole need kõigi lemmikud, kuid kilpnääre rõõmustaks küll. 

Peida pehmeks leotatud vetikad näiteks smuutisse —  petab maitse hästi ära.

2. Mustikad

Foto: SCANPIX

Puuvili iseenesest ei ole suhkrusisalduse tõttu alati parim lahendus, kuidas ainevahetust ergutada, ent mustikad on tõeline erand, kuna nad toetavad keha veresuhkru tasakaalu. Nii saab ainevahetus tublisti töötada. Lisaks vähendavad mustikad ka põletikku, kõrget kolesteroolitaset, kõrget vererõhku ja diabeeti ning vähendavad isegi vähi- ja südamehaiguseriski. Ka ajutalitlust parandatakse!

3. Proteiinid

Foto: Laura Strandberg

Headeks valguallikateks on teadagi liha, kana ja kala, kuid ka taimetoitlased leiavad piisavalt valke, näiteks kinoast, kaunviljadest ja hernestest. Valgud toetavad ainevahetust igas mõttes ja eriti siis, kui teed lisaks sporti, toimivad valgud veelgi paremini.

4. Kakao

Foto: SCANPIX

Mittemagus kakao annab ainevahetusele selle õige vungi. Töötlemata (ja magustamata) kakao on mineraali- ja eelkõige magneesiumirikas. See ei erguta mitte ainult ainevahetust, vaid on diabeedi korral rasvumise vastu. Piisavas koguses magneesiumi omastamine aitab lõpuks ka alla võtta. 

5. Papaia ja ananass

Foto: PantherMedia/Scanpix

Mustikate kõrval on ka papaia ja ananass ainevahetuse sõbrad, sest neis sisalduvad ensüümid panevad ainevahetuse tööle ja toetavad niimoodi kaalulangetust. 

6. Paastumine

Foto: chieu tran / PantherMedia / chieu tran

Ka paast paneb ainevahetuse tööle. See kui aeg-ajalt kehast mürgid välja viid, võib tõelist imet teha. Isegi paar päeva kuus võivad ainevahetust tõhusalt toetada. Paast ei tähenda ilmtingimata, et üldse midagi ei või süüa. Detoks-kuuriga ei kao su energia kuhugi, kuid kehaliselt oled endiselt heas seisundis. Ja loomulikult põletad kaloreid. Pidevalt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles