Talvekülm tappis Süürias 15 last

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria tüdruk Türgi piiri lähedal Shamarinis asuvas laagris, kus viimastel öödel on õhutemperatuur langenud miinusesse.
Süüria tüdruk Türgi piiri lähedal Shamarinis asuvas laagris, kus viimastel öödel on õhutemperatuur langenud miinusesse. Foto: NAZEER AL-KHATIB / AFP / Scanpix

Süürias on viimastel nädalatel talvekülmast ja vähesest arstiabist tingituna hukkunud kokku 15 ümberasustatud last.

ÜRO lastefondi UNICEF andmetel suri kaheksa last Süüria edelaosas asuvas Rukbani laagris seoses külmakraadidega. Veel seitse last suri riigi põhjaosas Hajinis. 

«Lastele osaks saanud kannatused Süüria põhjaosas on seoses konflikti hiljutise eskalatsiooni, karmide ilmastikutingimuste ja turvalise varjupaiga puudumise tõttu üha suurenenud,» teatas UNICEF eelmisel nädalal ja kutsus üles kõiki sõja osapooli üles lapsi kaitsma. Seejuures rõhutati vajadust lubada piirkonnas tegutseda humanitaartöötajatel.

Täna ütles UNICEF-i kohalik juht Geert Cappelaere, et külmakraadid ja kohutavad elutingimused seavad üha suurema hulga laste elu ohtu. 

«Ainuüksi ühe kuu jooksul on hukkunud kaheksa last, suurem osa neist olid nooremad kui nelja kuu vanused ja kõige noorem ohver suri vaid tund pärast sündi,» ütles Cappelaere Rukbani laagri surmajuhtumeid kommenteerides.

Elutingimused laagrites on kehvad ja põgenikke majutamiseks mõeldud telgid ei paku külmakraadide eest piisavalt kaitset.
Elutingimused laagrites on kehvad ja põgenikke majutamiseks mõeldud telgid ei paku külmakraadide eest piisavalt kaitset. Foto: NAZEER AL-KHATIB / AFP / Scanpix

Eriti probleemne on olukord Hajinis, mis on Islamiriigi võitlejate viimane tugipunkt. Alates detsembrist on sealt põgenenud üle 10 000 inimese, aga külm ilm teeb lahkumise keeruliseks. 

«Konfliktikoldest turvalisse paika siirduda üritavad perekonnad seisavad silmitsi raskustega. Nad peavad päevi külmas veetma, ilma peavarju ja olulisemate tarbeesemeteta,» sõnas Cappelaere. «See ohtlik ja keeruline teekond on seni teadaolevalt tapnud seitse last, suurem osa neist nooremad kui aasta vanused.»

Päevased õhutemperatuurid ulatuvad Süürias praegu keskmiselt 12 kuni 15 soojakraadinid, ent öösel langeb temperatuur kohati miinusesse. 

Lisaks külmakraadidele on piirkonnas probleemiks vähene arstiabi kättesaadavus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles