Pildid ja video: eilses terrorirünnakus Keenia pealinna luksuhotellile hukkus mitu turisti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keenia Punase Risti töötajad püüavad aidata lähedase surmast murtud naist.
Keenia Punase Risti töötajad püüavad aidata lähedase surmast murtud naist. Foto: Brian Inganga / AP / Scanpix

Eile ründasid äärmusrühmituse Al-Shabaab liikmed Keenia pealinnas Nairobis asuvat luksushotelli, rünnakus sai surma 14 tsiviilisikut, kelle hulgas oli ka turiste.

Nairobi Westlandsi naabruskonnas asuva hotellikompleksi DusitD2 juures kärgatas eile vähemalt kaks plahvatust, millele järgnes tulevahetus. Äärmusrühmituse Al-Shabaab korraldatud rünnakus sai surma 14 inimest, kelle hulgas oli üks Briti ja üks Ameerika Ühendriikide kodanik.

Hoonetekompleksist päästeti 700 tsiviilisikut.

Turvakaamera ülesvõttelt oli näha nelja relvastatud meest luksuhotellile lähenemas.
Turvakaamera ülesvõttelt oli näha nelja relvastatud meest luksuhotellile lähenemas. Foto: Reuters TV / Reuters / Scanpix

Keenia president Uhuru Kenyatta kinnitas täna telepöördumises, et 20 tundi kestnud tulevahetuses suudeti likvideerida kõik rünnaku korraldanud islamistid. 

Täna kirjutas Briti väljaanne The Guardian, et rahvusvahelised julgeolekuametnikud olid Keenia valitsust võimaliku terrorirünnaku eest hoiatanud. Anonüümseks jääda soovinud ametnik väljendas pettumust, et Keenia ei suutnud rünnakut ära hoida. 

Ühe teise ametniku sõnul tekitasid ründajad Keenia ametivõimudes segadust, sest andsid vastuolulisi signaale rünnaku sihtmärgi kohta.

Rünnaku eest võttis vastutuse Somaalias baseeruv džihadistide rühmitus al-Shabab. Pealtnägijate sõnul sisenes hoonesse neli relvastatud meest, viies osaleja oli enesetaputerrorist.

Westlandi linnaosas eile aset leidnud sündmused meenutasid linnaelanikele 2013. aasta rünnakut Westgate'i kaubanduskeskuses. Siis tungis relvastatud mees kaubamajja ja tappis 67 inimest. Seejuures peeti eile Nairobis 2013. aasta rünnaku toimepanijate üle kohut, mistõttu võib arvata, et rünnak luksushotellile oli vastureaktsioon kohtuprotsessile.

2015. aastal tapeti Keenia idaosas Garissa ülikoolis terrorirünnakus 148 inimest.

Keeniat on tabanud terrorirünnakud alates 2011. aastast, mil ta saatis väed naaberriiki Somaaliasse võitlema sealse islamirühmitusega. Keenia pealinna Nairobit nähakse Somaalias kui teatavad Läänemaailma bastionit, mistõttu on see islamistide sihikul.

«Kuulsin järsku laske ja siis nägin inimesi minema jooksmas ja käsi üles tõstmas,» kirjeldas tuksushotelli naabruses töötav naine, kelle sõnul osad põgenejaist varjusid panka.

Hotelli kohal kõrgus suitsusammas ja selle ümbrusesse pargitud autod olid leekides. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles