Euro tõi Lätile oodatust vähem investeeringuid

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis Riias toimunud konverentsil esinemas.
Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis Riias toimunud konverentsil esinemas. Foto: Euroopa Komisjon

Ehkki üleminek eurole viis aastat tagasi on toonud Lätti vähem investeeringuid, kui toona loodeti, on lõunanaabrid veendunud, et Euroopa ühisraha on teinud nende riigile head. Loodetust väiksemad investeeringud on tingitud pigem muudest põhjustest, mitte liitumisest euroga.

«Investeeringute kasv pole olnud siiski nii suur, kui loodeti,» ütles Läti rahandusministeeriumi endine kantsler Sanita Bajāre eelmise nädala alguses Riias toimunud konverentsil, mis oli pühendatud Läti eurotsooniga liitumise viiendale aastapäevale.

Läti keskpanga andmetel on aastatel 2014–2017 tulnud riiki välismaiseid otseinvesteeringuid kokku 2,8 miljardit eurot ehk keskmiselt 0,7 miljardit eurot aastas. See näitaja jäi aga näiteks alla euroga liitumisele eelnenud 2013. aastale, mil lisandus 1,3 miljardit, ning 2011. aastale, mil lõunanaabrite juurde voolas 1,2 miljardit eurot välismaiseid otseinvesteeringuid.

2017. aasta seisuga oli kõige rohkem investeeringuid tulnud Rootsist (19,2 protsenti välismaiste otseinvesteeringute mahust), Venemaalt (10 protsenti) ja uhkel kolmandal kohal on 9,2 protsendiga Eesti.

Lõunanaabrite ootused olid suuremad, aga 2014. aasta alguses annekteeris Venemaa mäletatavasti Krimmi ja algas Ukraina kriis, mille tõttu muutusid välisinvestorid siinse regiooni (ka Eesti) suhtes märkimisväärselt ettevaatlikumaks. Päris ära välisinvesteeringud siiski ei kadunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles