Katari laagriga rahule jäänud Reim: mõnigi uus mees võib siit pääseda valikmängude koosseisu

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Reim.
Martin Reim. Foto: Nikku / ZUMAPRESS.com

«Island on väga agressiivne ja võitluslik üle väljaku – see on nende trump.» Nii ütles Eesti jalgpallikoondise peatreener Martin Reim päev enne kohtumist Islandiga ETV-le. Tegelikkus oli midagi muud, sest agressiivsus ja võitluslikkus jäi Dohas peetud mängus otsekui sordiini alla. Väga nappide võimalustega möödunud heitluses, kus Eesti parimaks hetkeks jäi Henri Anieri pealöök ja väljaku teises otsas pidi Marko Meerits vaid kaks korda osavalt pareerima islandlaste löögi, jäidki lõpuks väravad löömata.

Ometi osutas Reim pärast kohtumist asjaolule, et taktikaliselt oli tegu huvitava duelliga, kus Eesti sai väärt õppetunni Islandi kivikõva kaitse lahtimurdmiseks. «Vastased liikusid väga tihedalt blokis ja hoidsid 4-4-2 asetust, väga kergelt nad sealt välja sealt ei astunud,» selgitas Reim. Seetõttu lasi Island Eestil mõnevõrra ootamatultki palju palli vallata, kuid ohtlike rünnakuteni sinisärgid 90 minuti jooksul ei jõutud.

Eesti pidanuks Reimi sõnul ründefaasis olema pisut teravam kui seda Dohas õnnestus teha. «Tuleb leida käike, mis sunniks vastast poolkaitsest kedagi üles tooma, siis tekiks nende ridades auke. Esimene faas ehk kaitsjate juurest mängu alustamine oli hea, edasises on kindlasti arenguruumi. Peame mängima blokki sisse või äärtele, kus tuleb ühtlasi olla täpsem, kiirem ja osavam kui praegu. Seal kaotame tihti palli ja eriti esimesel poolajal ei julgenud me piisavalt aktiivsed olla,» loetles Reim aspekte, milles tuleks samm edasi astuda. «Samas ei poolda ma ka seda, kui ainult ettesöötmise pärast ette söödetakse. Ent mõnigi mängija sai nende paari päevaga juba palju paremini aru, mida me koondises neilt ootame ja tahame.»

Reedel Soome vastu võidetud 2:1 kohtumine oli küll tulemuse poolest etem kui viik Islandiga, ent eilse mängupildiga jäi Reim rohkem rahule. «Soome vastu olime kontrarünnakutel ja momentide realiseerimisel tublid, aga palliga mängus tegime nüüd selge sammu edasi. Üldine pallitunnetus ja positsiooniline mäng olid paremad kui esimeses mängus, Soome vastu tegime väga palju valesööte ja kehvi puuteid,» sõnas ta.

«Island oli sirgjoonelisem, Soome mängis rohkem liinide vahele. Seda oli meil keerulisem kaitsta ja neil avanes tunduvalt rohkem võimalusi,» lisas Reim. «Mõne korra tegi Island küll ka kõrget pressi ja üritas ülalt meie käike kinni panna, aga saime sealt poolkaitsjate abiga välja tuldud. Vaid viimasel viiel minutil hakkasime ise rumalusi tegema ja mitu lihtsat pallikaotust lipsas sisse,» märkis ta.

Üldplaanis jäi Reim Katari laagriga aga väga rahule. «Ühtegi noort meest ma nimepidi esile ei tooks, sest kõik tegutsesid väga positiivse suhtumisega, aga mõni neist, kellel on juba taset ja oskusi piisavalt, võib vabalt ka valikmängudeks 23 valitu hulgas olla,» lubas Reim.

Võrreldes koondisemängudega said treenerid seekord keskenduda palju rohkem treeningute läbiviimisele, mitte ainult mängudele. «Tavaliselt saame treenida väga vähe, et mehed oleksid puhanud ja mänguks jõudu täis. Nüüd aga tegime pea igal päeval kaks trenni, saime harjutada liikumisi ja jagada meestele palju näpunäiteid, kuidas sellisel tasemel mängima peab, et hakkama saada,» oli Reim rahulolev.

Eesti koondis peab järgmise kohtumise juba EM-valiksarjas, kui 21. märtsil sõidetakse külla Põhja-Iirimaale. Veel kuuluvad meiega samasse viieliikmelisse alagruppi Saksamaa, Holland ja Valgevene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles