Trumpi kampaaniajuhti kahtlustatakse Ukrainas kremlimeelse poliitika edendamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Manafort.
Paul Manafort. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi endine kampaaniajuht Paul Manafort jätkas FBI eriuurija Robert Muelleri meeskonna sõnul koostööd Vene luureteenistujaga ka pärast kohtult süüdistuste saamist ning arutas Ukrainas kremlimeelse poliitilise lahendi kavandamist.

Muelleri meeskond teatas kohtuavalduses, et Manafort jätkas suhtlust Vene luureagendiks peetava Konstantin Klimnikiga ka 2016. aasta augusti ja 2018. aasta märtsi vahel Ukraina tuleviku arutamiseks.

Kohtudokumentide seas oli näha tugevalt toimetatud dokumenti, mille kohaselt töötas Manafort veel 2018. aasta veebruaris Microsoft Wordi dokumendi kallal pealkirjaga «Uus Ukraina rahuplaan», mida arutas Klimnikiga.

Eelmisel nädalal selgus kohtudokumentidest, et Manafort arutas «Ukraina rahuplaani» Klimnikiga rohkem kui ühel korral. Manafort valetas uurijatele, et ei ole seda teinud.

Kui süüdistused tõeseks osutuvad, tähendaks see, et Trumpi endine kampaaniajuht töötas Vene-Ukraina konflikti plaani lahendamiseks Kremlile soodsas suunas. Samal ajal sekkus Venemaa 2016. aasta USA presidendivalimistesse, et tulemusi Trumpi kasuks kallutada.

USA luureametnikud on järeldanud, et Vene mõjuoperatsiooni taga oli Vladimir Putin. Mulleri meeskond tegeleb Trumpi meeskonna ja Venemaa mõjutegevuse võimalike sidemete uurimisega.

Klimnik on saanud hariduse Vene Luure Peavalitsusega seotud ülikoolis. Endise nimega luureagentuur GRU juhtis Venemaa tegevust USA valimistesse sekkumisel.

Mulleri sõnul kirjeldas Rick Gates, Manaforti abi Trumpi kampaania juures Klimnikit kui endist GRU heaks töötanud Vene luureagenti.

Manafort ja Gates mõisteti 2017. aastal süüdi finantskuritegudes, eelmisel aastal lisandus Manafortile süüdimõistev otsus veel kaheksas juhtumis.

Manafort töötas muuhulgas ka endise Ukraina peaministri Viktor Janukovõtši heaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles