Eesti suusataja ebameeldiv avastus: dopinguproovi anum käib labaselt lahti (2)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raido Ränkelil polnud vähimatki probleemi nelja dopinguproovi anuma sulgemise ja uuesti avamisega.
Raido Ränkelil polnud vähimatki probleemi nelja dopinguproovi anuma sulgemise ja uuesti avamisega. Foto: Raido Ränkel / Instagram

Eesti murdmaasuusataja Raido Ränkel tegi kohustuslikku vereproovi andes ebameeldiva avastuse. Nimelt oli proovi andmise ja anuma sulgemise järel võimalik seda uuesti ülikergelt avada, mis võimaldaks soovi korral proovidega oma suva järgi manipuleerida. Ränkel üritas proovi anda neli korda ja neli korda ebaõnnestus see täpselt ühtemoodi, nagu sportlane Instagramis selgitas.

Täpselt sama avastusega tuli mõne päeva eest avalikkuse ette Norra teivashüppaja Sondre Guttormsen. 19-aastane norralane, kes sai mullusel EMil kuuenda koha, oli valmis andma tema koju tulnud dopingukontrollidele uriini- ja vereproovi. Esimene protseduur sujus probleemideta, teisel ilmnes aga ootamatus, mille Guttormseni isa lõpuks ka videosse võttis.

Vastavalt reeglitele anti vereprooviga anum pärast sulgemist uuesti Guttormseni kätte, kes selle suurema vaevata lahti keeras. Tegelikult peaks purgi avamine olema võimalik vaid WADA vastava aparatuuri abil. Täpselt sama juhtus teise ja kolmandagi purgiga.

Pärast seda, kui video avaldati Norra väljaandes VG, kinnitas anumate tootja Berlinger Special AG, et Guttormsen kasutas «liiga palju jõudu», ehkki instruktsioon keelab seda sõnaselgelt teha. Norra antidoping sellise põhjendusega rahule ei jäänud ja lubas tootja liistule võtta ning ühtlasi sarnase seerianumbriga anumad enda kätte korjata. Samuti teatati, et kõikidele vereproovidele lisatakse edaspidi täiendav pitser.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles