Islamiriigiga seotud sakslased tekitavad riigile peavalu (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksmaaa võimud on viimastel nädalatel pidanud tegelema mitme oma kodanikuga, keda kahtlustatakse seotuses äärmusrühmitusega Islamiriik.
Saksmaaa võimud on viimastel nädalatel pidanud tegelema mitme oma kodanikuga, keda kahtlustatakse seotuses äärmusrühmitusega Islamiriik. Foto: Julian Stratenschulte / AP / Scanpix

Saksamaa võimud on viimastel nädalatel pidanud tegelema mitme oma kodanikuga, keda kahtlustatakse seotuses äärmusrühmitusega Islamiriik.

Kolmapäeval teatas Saksa prokuratuur, et 32-aastasele sakslannale esitati terrorismisüüdistus, kuna ta elas väidetavalt mitu aastat äärmusrühmituse Islamiriik kontrolli all olevatel Süüria aladel. Lisaks terroriorganisatsiooni kuulumisele süüdistatakse naist rüüstamises ja relvaseaduse rikkumises.

Naine reisis Süüriasse 2013. aasta lõpus ning abiellus seal ühe IS-i võitlejaga, väidavad Saksa süüdistajad. Süüdistatav sai prokuratuuri sõnul alates 2014. aastast kuni 2017. aasta keskpaigani väljaõpet relvastuse alal. Naine pidas ka väidetavalt blogi, kus kiitis elu Islamiriigi kontrolli all olevatel aladel. Tema abikaasa sai 2016. aastal sõjategevuses surma.

2017. aasta septembris pidasid Süüria kurdivõitlejad sakslanna  koos mitme teise IS-i võitleja abikaasadega kinni ning aprillis saadeti ta Saksamaale. 

Nädala alguses teatasid Egiptuse võimud, et riigist saadetakse välja Saksa teismeline, kes nende sõnul saabus riiki kavatsusega ühineda Siinai poolsaarel julgeolekujõudude vastu võitlevate Islamiriigi äärmuslastega. 

Võimude teatel pandi Giessenist pärit nooruk esmaspäeva hommikul Saksamaale suunduvale lennule. Teismeline peeti kinni 17. detsembril Luxori lennujaamas, kus politsei leidis tema juurest Siinai kaardid ja kompassid. Ülekuulamisel selgus, et nooruk oli internetis ühenduses äärmusrühmituse liikmetega. 

Eelmisel nädalal saatsid Egiptuse võimud väidetavate sidemete eest IS-iga riigist välja 23-aastase Saksa kodaniku. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles