Kentucky ajaleht kõrvaldas vanadaami nekroloogist Trumpi sarjanud lause

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters / Scanpix

USA Kentucky osariigi ajaleht oli sunnitud paluma vabandust, kuna keeldus trükkimast 87-aastaselt surnud naise järelehüüdesse lauset, mis viitas, et vanaproua surma oli kiirendanud pahameel Donald Trumpi tegevuse pärast.

Louisville’i kohalikule ajalehele Courier-Journal avaldamiseks esitatud Frances Irene Finley Williamsi järelehüüdes oli lause: «Tema lahkumist kiirendas pidev pahameel Trumpi administratsiooniga.»

Lehte omava ettevõtte Gannett müügidirektor Laurie Bolle ütles, et lause eemaldamine järelehüüde lõpuks ära trükitud versioonist oli viga.

«Proua Williamsi järelehüüde oleks pidanud avaldatama sel kujul, nagu see esitati meie nekroloogide osakonnale ning nagu perekond soovis,» lausus ka Courier-Journali toimetaja Richard A. Green.

«Meie praeguses poliitilises kliimas ei peaks erapoolikus mängima mingit rolli selles, mida lubatakse kirjutada armastatud inimese elule pühendatud järelehüüdesse – eriti nii suurepärasele elule, nagu elas proua Williams,» lisas Green.

Williams suri eelmise aasta novembris. Tema tütar Cathy Duff rääkis, et pere oli saanud matusebüroolt jõulude paiku teate, et Gannett oli saatnud neile e-kirja, milles väideti, et Courier-Journal ei saa avaldada järelehüüet selle negatiivse sisu tõttu.

«Te olete teretulnud eemaldama negatiivset sisu, nii et me saaks liikuda edasi selle avaldamisega, kui te seda soovite,» jätkas ajalehe omanikfirma oma kirja.

Pere nõustus eemaldama Trumpile viitavat rida, kuid Williamsi poeg Art Williams kirjutas jaanuari hakul Facebooki: «Ma olin ja olen endiselt hämmingus, üllatunud, aga eelkõige pettunud ja ahastuses, et ajalooliselt julge olnud Ameerika ajaleht, mis eksisteerib just sõnavabaduse pärast, on nii kergekäeliselt valmis piirama vaba kõnet.»

Tütar Cathy Duff rõhutas, et poliitikal oli olnud tema ema elus suur roll ning seepärast soovis ta lisada probleeme tekitanud rea järelehüüdesse, mille avaldamise eest maksis perekond 1684 dollarit.

Ajaleht on lubanud nekroloogi avaldada uuesti selle algsel kujul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles