USA välisministeerium toob seisakust hoolimata personali tagasi tööle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lipp
USA lipp Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

USA välisministeerium teatas neljapäeval, et on valitsusametite töö osalisest seiskumisest hoolimata leidnud raha personali naasmiseks ja ühes sellega Ühendriikide välispoliitika sujuvaks elluviimiseks.

Ministeerium on väljastanud kõigile töötajaile korralduse naasta tööle pühapäevaks, mil algab järgmine palgaperiood. Arvestades, et esmaspäeval on Martin Luther Kingi päevaga seoses riiklik püha, asub personal taas tööle teisipäeval.

Erinevalt paljudest teistest riigi palgalistest, nagu tasuta töötavad lennujaamade turvatöötajad ja rannavalve liikmed, lubas välisministeerium maksta palka kõigile oma 75 000 töötajale. 

Ühe anonüümsust palunud ametiisiku sõnul on saanud seisaku jätkudes selgeks, et vaja on ministeeriumi kogu tööjõudu, et tulla toime «müriaadi kriitiliste probleemidega kogu maailmas, mis vajavad Ühendriikide juhirolli».

«Me oleme sügavalt mures ka üha kasvavate finantsraskuste ja ebakindluse pärast, mis puudutavad ministeeriumi töötajaid, kelle palku ja heaolu pretsedenditult pikaks veninud paus puudutab,» lisas ta.

Ministeerium lisas, et kavatseb oma ressursse siiski säästlikult kulutada ning mitte maksta seisaku esimese kuu eest kohe välja saamata jäänud palka sundpuhkusele või tasuta koju jääma pidanud töötajaile.

Ühtlasi märgiti, et puudub kindlus ka selles, kas suudetakse jätkata töötajaile maksmist, kui seisak kestab järgmisest kuust kauem. 

Neljapäevase sisuga on sundpuhkusel 23 protsenti ministeeriumi töötajaist välismaal ja 40 protsenti Ühendriikides. 

Seisak ei ole puudutanud USA saatkondade mitteameeriklastest töötajaid, kelle tasu on tagatud märtsi alguseni. 

Välisministeerium on hoidunud välismaalastest töötajaid sundpuhkusele saatmast, sest paljudes riikides keelavad seadused tasuta töötada, aga ka selle sammu mõju tõttu Ühendriikide mainele. 

USA valitsus jäi vajalikust rahastusest ilma 22. detsembril, sest president Donald Trump nõuab 5,7 miljardi dollari eraldamist müüri rajamiseks Mehhiko piirile, millele esindajatekoda kontrollivad demokraadid kategooriliselt vastu on. 

Seisaku ajal on Ühendriigid jätkanud välismaal põhifunktsioone nagu viisade väljastamine. Kuid näiteks sotsiaalmeediakontosid saatkonnad ei uuenda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles