Rootsi parlament kinnitas Löfveni Rootsi peaministriks (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi peaministrikandidaat Stefan Löfven.
Rootsi peaministrikandidaat Stefan Löfven. Foto: TT/SCANPIX

Rootsi parlament valis täna peaministriametisse Stefan Löfveni, kes alustab teist ametiaega valitsusjuhina.

Neli kuud pärast valimisi kinnitati Rootsi peaministriks Stefan Löfven, kes alustab oma teist ametiaega. 

Löfveni vastu hääletas 153 saadikut, teda toetas 115 ja 77 jäi erapooletuks.

Rootsi seaduste kohaselt kinnitatakse peaminister ametisse, kui enamus parlamendisaadikutest ei ole tema vastu. Kuna vastuhääli oli alla 175, osutus ta valituks.

Löfveni uus vasaktsentristlik vähemusvalitsus koosneb tema sotsiaaldemokraatidest ja rohelistest. Neid toetasid parlamendis seni neljaliikmelisse paremtsentristlikku opositsiooniliitu kuulunud Keskpartei ja liberaalid.

Löfveni kandidatuuri läbiminek sai kinnituse paari päeva eest, kui Vasakpartei lubas jääda hääletusel erapooletuks. Vastasel juhul poleks valitsuse ja seda toetavate erakondade häältest piisanud.

Olukord on ajalooline, sest Rootsis pole olnud kombeks teha koostööd punarohelise ja parempoolse bloki üleselt.

Vasakpartei esimees Jonas Sjöstedt seadis ranged tingimused selleks, et valitsus saaks tegutseda. Kui valitsus peaks tooma Riksdagi Vasakparteile vastumeelseid eelnõusid, muu hulgas üürireeglite tühistamisest, kavatseb erakond algatada kabineti umbusaldamise.

Valitsuse kukutamiseks vajaks Vasakpartei siiski Mõõduka Koalitsioonipartei, Kristlik-Demokraatliku Partei ja Rootsi Demokraatide abi.

Löfven peaks valitsuse programmi ja koosseisu esitama parlamendile esmaspäeval.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles