Raport: laste julm eraldamine USA piiril algas salaja juba aasta varem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile avaldatud raportist selgus, et Ühendriikide ja Mehhiko piiril alustati migrantidest laste eraldamist oma vanematest juba ligi aasta enne seda, kui valitsus eraldamispoliitikat ametlikult tutvustas.
Eile avaldatud raportist selgus, et Ühendriikide ja Mehhiko piiril alustati migrantidest laste eraldamist oma vanematest juba ligi aasta enne seda, kui valitsus eraldamispoliitikat ametlikult tutvustas. Foto: Rodrigo Arangua / AFP / Scanpix

Eile avaldatud valitsusraportist selgus, et Ameerika Ühendriikide ja Mehhiko piiril eraldati oma vanematest rohkem kui tuhat last rohkem, kui seni teada oli ning perekonnaliikmete lahutamist alustati juba ligi aasta enne eraldamispoliitika avalikukstulekut.

Ameerika Ühendriikide valitsuse tervishoiuosakonna avaldatud raporti kohaselt alustati Ühendriikide-Mehhiko piirile saabuvate migrantidest laste eraldamist nende vanematest juba ligi aasta enne seda, kui poliitika avalikuks tehti. Selle aja jooksul eraldati vanematest tuhatkond last, kelle kohta seni andmed puudusid.

«Immigratsiooniametnikud ei tea piiril vanematest eraldatud laste koguarvu,» kirjutati raportis.

Eile avaldatud raport paljastab, et piiril eraldati vanematest palju suurem hulk lapsi, kui seni teada oli ja lapsi eraldati juba ligi aasta enne seda, kui poliitika mullu kevadel avalikuks tehti.

Väidetavalt eraldati lapsi vanematest juba alates 2017. aasta suvest, mil ühtlasi kasvas märgatavalt nende laste hulk, kes toimetati tervishoiuosakonna vastutusalas olevasse põgenike ümberasustamiskeskusesse. Tavaliselt paigutatakse sinna lapsed, kes on jõudnud Ühendriikide piirile üksinda.

Nüüd on mõistetud, et keskusesse saabunud üksikute laste järsk kasv ei olnud tingitud sellest, et piirile oleks hakanud saabuma rohkem üksikuid lapsi, vaid sellest, et lapsed eraldati piiril oma vanematest. 

«Tuhanded lapsed võivad olla alates 2017. aastast eraldatud, juba enne seda, kui kohus otsustas, et eraldatud laste üle tuleb hakata arvet pidama,» kirjutati tervishoiuosakonna raportis.

Trumpi administratsioon avaldas alles mullu aprillis, et seadust kavatsetakse muuta nõnda, et vanemate ja laste eraldamine piiril oleks lihtsam. Samal ajal kuulutas tollane USA justiitsminister Jeff Sessions välja nulltolerantsipoliitika, mis lubas vanemaid kinni pidada ja samal ajal lapsed tervishoiuosakonna hoolde anda.

Administratsioonile osaks saanud ulatuslik kriitika viis selleni, et eralduspoliitika lõpetati mullu 20. juunil. Nädal hiljem andis kohus käsu viia 2600 vanematest eraldatud last uuesti oma vanematega kokku. 

«See poliitika oli algusest peale õel,» ütles migrantide õiguste eest seisva projekti ACLU asedirektor Lee Gelernt. «Eilne raport kinnitab, et valitsusel polnud kunagi aimu, mitu last oli vanemate juurest ära võtnud.» 

Nimelt puudus valitsusel süsteem eraldatud perekondade identifitseerimiseks, nende asukoha jälgimiseks ja taasühendamiseks. Hulk vanemaid veetis oma laste otsimiseks mitu kuud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles