Kuidas anda maksale puhkust?

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Apotheka

Kuiv ja tuhm nahk, kollakad silmavalged, halb sapine hingeõhk, haiguslik kõhnus või hoopis rasvumine – need on sümptomid, mis viitavad, et inimesel võib olla probleeme maksaga. Kui sümptomitele kaasneb ka alkoholilembus, liigsöömine ja/või ravimite rohke tarvitamine, on kindel, et inimese maks vajab kiiremas korras tähelepanu, räägib Apotheka proviisor Catri Valner.

Maks täidab kehas üle 500 erineva funktsiooni. Kõige enam teatakse, et maks toimib verepuhastusfiltrina. Maks vastutab mürgiste ühendite kahjutuks tegemise ja lagundamise eest, et tekiksid vähemohtlikud koostisosad. Samuti juhib maks kehast välja ülemääraseid vitamiine ja ainevahetuse jääke. Lisaks reguleerib maks ka lipiidide ehk rasvade ainevahetust ja toodab sappi, mis on seedeprotsessis asendamatu. Maks reguleerib ka süsivesikute ainevahetust, tegutseb vereloome elundina, toodab hormoone ja fermente, ladustab mitmeid vitamiine ja mineraale.

Levinumad maksahaigused

Kuna maks mängib organismis tähtsaid rolle, esineb ka mitmesuguseid maksahaiguseid. Enamlevinud ja tavalisemad neist on maksa alkoholitõbi, hepatiidid ja maksa rasvdüstroofia ehk rasvmaks. Kuidas see alkohol siis maksa ikkagi kahjustab? Kuna enamuse alkoholist lõhustab organism maksas, avaldabki alkohol kõige suuremat mõju just maksale. Selle tulemusena hakkavad maksas ladestuma triglütseriidid ja rasvhapped. Ka rasvase toidu rohke tarbimise tulemusena hakkab maksarakkudesse kogunema rasv, rakumembraanides tekivad defektid ning maksarakud kärbuvad. Ehkki maks on üks väheseid organeid, mis on kahjustuse korral võimeline rakke taastootma, langeb pikaajalise alkoholi ja rasvase toidu tarbimisel rakkude taastumisvõime. Maksatsirroosi korral on tegemist pöördumatute kahjustustega, sest siis maksarakud hävinevad ja maks sidekoestub.

Maksa taastumine

Et maks saaks loomulikul teel puhastuda ja taastuda, on mõistlik oma menüüs tõsta esikohale aed- ja puuviljad, marjad ja kaunviljad. Menüüst tuleb aga välja jätta kohv, kõikvõimalikud praetud ja grillitud toidud, poolfabrikaadid, transrasvad, suitsutatud tooted ja rafineeritud toidud – valge suhkur, valge jahu ja sellest tehtud tooted, valge riis, õlid. Muidugi tuleb hoiduda ka alkoholist ja sigarettidest.

Apteegis on müügil ka mitmeid maksa toetavaid ja puhastavaid preparaate, näiteks essentsiaalseid ehk asendamatuid fosfolipiide sisaldavad kapslid aitavad maksa puhastada ja toota uusi terveid rakke. Aminohapet L-ornitiini sisaldavad preparaadid – näiteks Hepastrong Amino kapslid – aitavad maksal normaalselt funktsioneerida ning taastuda. Ka sellistest probiootikumidest nagu Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus plantarum, Streptococcus thermophilus ja Lactobacillus bulgaricus võib abi olla maksahaigustest taastumisel ja maksa tegevuse toetamisel.

Ravimtaimedest kasutatakse maksa turgutamiseks kõige enam maarjaohakat, harilikku artišokki, võilille, saialille, astelpaju, kurkumit, hiina sidrunväänikut, aga ka käokulda, raudrohtu, teekummelit, liht-naistepuna ja kõrvenõgest.

Maarjaohakat kasutatakse maksa toksiliste kahjustuste ja kroonilise maksapõletiku korral. Selles sisalduv toimeaine silümariin toimib maksa rakumembraane stabiliseerivalt ning kaitseb seeläbi maksarakke kahjulike tegurite eest ja aitab kahjustunud rakkudel taastuda. Silümariin on ka võimas antioksüdant, aidates sellega kaitsta keha vabade radikaalide eest ning kiirendades uute maksarakkude kasvu vanade, haigete ning hävitatud rakkude asemele.

Harilik artišokk sisaldab ainet nimega tsüneriin, mis soodustab sapi ja kõhunäärme ensüümide eritumist, aitab seedida rasvast toitu, kaitseb maksa toksiinide eest ja vähendab kolesterooli sisaldust veres.

Võilille ekstrakt omab antioksüdantset ja põletikuvastast toimet, aitab vähendada maksa kahjustuste esinemist ning suurendab sapi juurdevoolu. Saialillel on põletikuvastane ning kahjulikke baktereid hävitav toime. Saialille ekstrakt aitab seega vähendada maksakahjustusi. Astelpaju koostisse kuuluvad bioflavonoidid, mis osalevad maksa kaitsefunktsioonides. Lisaks aitab astelpaju maksarakke stimuleerida. Kurkum aitab eemaldada toksiine ning on maksarakke uuendava toimega.

Copy
Tagasi üles