Trump juhendas advokaati Moskvasse hotelli ehitamise kohta valetama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trumpi endine advokaat Michael Cohen.
Donald Trumpi endine advokaat Michael Cohen. Foto: Julie Jacobson / AP / Scanpix

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump andis oma endisele advokaadile Michael Cohenile korralduse valetada Kongressile Moskvasse kavandatud Trump Toweri asjus. Lisaks soovis Trump pidada presidendikampaania ajal läbirääkimisi Vladimir Putiniga.

USA korrakaitseametnikud teatasid väljaandele Buzzfeed, et Trump juhendas Cohenit andma valetunnistusi selle kohta, et läbirääkimised Moskvasse Trump Toweri ehitamiseks lõppesid mitu kuud tegelikust varem.

Allikad lisasid väljaandele, et Cohen kinnitas ka eriuurija Robert Muelleri meeskonnale, et Trump andis talle käsu Kongressile valetada.

Muelleri meeskond kinnitas süüdistusi, tuginedes mitmetele intervjuudele Trumpi ettevõtte töötajatega, lisaks oli neil ligipääs ettevõtte kirjavahetusele, tekstsõnumitele ja teistele dokumentidele.

Cohen keeldus asja kommenteerimast, samuti ei jaganud kommentaare eriuurija meeskonna kõneisik.

Buzzfeedi väitel toetas Trump plaane külastada Venemaad 2016. aasta presidendikampaania ajal, et kohtuda läbirääkimisteks Venemaa presidendi Vladimir Putiniga. Väidetavalt lausus Trump Cohenile: «Korralda see asi ära.»

Demokraatliku Partei liikmed kutsusid üles asja põhjalikumalt uurima. Esindajatekoja julgeolekunõukogu esimehe kongresmeni Adam Schiffi sõnul on tegemist seni ühe tõsiema süüdistusega.

President Barack Obama aegne justiitsminister Eric Holder kirjutas Twitteris vastuseks Buzzfeedi artiklile: «Kui see on tõsi – ja asitõendeid on vaja uurida –, peab Kongress alustama ametist tagandamise protsessi ja Barr peab viitama miinimumnõuete kohaselt Muelleri poolt avastatud materjali asjakohastele osadele. See on potentsiaalne murdepunkt.»

Holderi säuts viitab praegusele justiitsministri kohusetäitjale William Barrile.

Coheni tunnistusega kursis olevad korrakaitseametnikud teatasid, et Donald Trump, Ivanka Trump ja Donald Trump Jr. said regulaarseid teavitusi Moskva projekti edusammude kohta.

Varem sai CNN enda valdusesse koopia dokumendist, mis tõestas, et Trump on allkirjastanud lepingu jätkata Venemaale Trump Toweri ehitamist, hoolimata tema advokaadi Rudy Giuliani väidetest, et sellist dokumenti ei ole kunagi allkirjastatud.

Pärast raporti ilmumist väitis Giuliani, et oli end valesti väljendanud ja tahtis öelda, et ehituslepingut ei ole veel allkirjastatud.

Projekt oleks andnud Trumpi ettevõttele ettemaksuna neli miljonit dollarit ning tulu turunduse ja disainimüügi osas. Leping sisaldas ka võimalust nimetada hotelli spaa Ivanka Trumpi järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles