Prokuratuur: Adavere avarii toimumise ajal oli tee väga libe (34)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aasta algul Adavere lähistel juhtunud traagilise kaks inimelu nõudnud avarii põhjustas prokuratuuri kinnitusel libe tee, mille tõttu üks sõidukitest juhitavuse kaotas, maanteeameti hinnangul vastasid teeolud nõuetele.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokuröri Anneli Hinto sõnul oli sõidutee liiklusõnnetuse toimumise kohas väga libe. «Õnnetuse toimumise ajal ja kohas ei sadanud lund ega vihma. Kuigi kohati võis sel teelõigul tuisata, siis sündmuskohal tee peal oluliselt lund ei olnud,» ütles Hinto. 

Uurimine selgitas, et veoauto sõidukiirus oli lubatud piires, kuid kogutud tõendite põhjal on alust arvata, et veoauto juht kaotas veoki üle kontrolli ning sellepärast kaldus ka vastassuundavööndisse. 

«Just tee- ja ilmastikuoludele mittevastava sõidukiiruse tõttu. Liiklusõnnetuses osalenud ja paraku hukkunud Mazda juht oli uuringu kinnitusel kaine,» ütles prokurör.

Maanteeameti Lõuna regiooni hooldevaldkonna juhi Tiit Valdi sõnul vastasid Adavere õnnetuse ajal teeolud nõuetele. 

«Teele oli lõunaks sadanud lund, mis soola toimel muutus lörtsiks,» ütles Valt ja lisas, et maanteeameti hooldepartner tegi kontrollsõite. «Lörtsi paksus rattajälgede vahel oli 1 cm.» Valdi sõnul kontrolliti teed ajavehemikus kella 10 kuni 12ni. «Poole ühe paiku võeti vastu otsus alustada libedustõrjega ning puistur jõudis õnnetuspaiga lähedale kell 13.30,» märkis Valt.  

Häirekeskusele tuli kõne Adavere juures juhtunud avariist kell 13.10, seega maanteeameti hooldepartner jõudis teed puhastama õnnetuspaiga lähedale 20 minutit hiljem.   

«Antud tee on 3+ seisunditaseme tee ning libedusetõrje tuleb teostada hiljemalt 2 tunni jooksul peale libeduse tekkimist,» ütles maanteameti Lõuna regiooni hooldevaldkonna juht Tiit Valt. 

Prokuratuur ei ole taotlenud veoautojuhi vahistamist. «Politsei kuulas veokit juhtinud 54-aastase mehe pärast õnnetuse toimumist kuriteos kahtlustatavana üle.  Kuriteos kahtlustatava vahistamiseks peab esinema vähemalt üks kahest seaduses sätestatud alusest - kahtlustatav võib jätkata kuritegude toimepanemist või hakata menetlusest kõrvale hoidma. Praegusel juhul ei ole põhjust arvata, et kumbki alus esineks,» lisas Hinto. Kriminaalasja uurimine jätkub.

Tallinn-Tartu maantee 122. kilomeetril 7.jaanuaril juhtunud avariis põrkasid kokku kolm autot: sõiduauto Mazda, veoauto Volvo ja kaubik Ford Transit.

Mazdale sõitis otsa Valgevene numbrimärgiga veoauto Volvo koos haagisega. Nii Mazda kui ka veok paiskusid vasakule poole kraavi, veoki haagis jäi risti teega ning sinna sõitis sisse kaubik Ford Transit.

Veoki- kui ja kaubikujuhid viga avariis ei saanud, aga Mazdat juhtinud 23aastane Kristo suri vigastustesse sündmuskohal ning üks kaasreisija, 40aastane Indrek suri haiglas. Kolmas Mazdas viibinud mees sai õnnetuses raskelt viga, kuid tänaseks on arstid suutnud ta seisundit stabiliseerida ja 25aastane noormees jääb ellu.

Kommentaarid (34)
Copy
Tagasi üles