Saksa välisminister: Moskva peab Ukraina vangid viivitamatult vabastama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Saksamaa välisminister Heiko Maas ja Ukraina välisminister Pavlo Klimkin.
Pildil on Saksamaa välisminister Heiko Maas ja Ukraina välisminister Pavlo Klimkin. Foto: Sergei Supinsky / AFP

Berliin nõuab ukraina vangide, teiste seas Kertši väina lähedal novembri lõpus kinni võetud meremeeste viivitamatut vabastamist, ütles Saksa välisminister Heiko Maas Kiievis.

«Moskvas juhtisin tähelepanu ka asjaolule, et föderaalvalitsus peab Ukraina meremeeste vahi all hoidmist täiesti vastuvõetamatuks ja me nõuame nende viivitamatut vabastamist,» lausus Maas ühisel pressikonverentsil Ukraina välisministri Pavlo Klimkiniga.

Sama kehtib Maasi sõnul ka teiste ukraina vangide, näiteks Oleg Sentsovi kohta.

«See on koos teiste juhtumitega Saksa valitsuse jaoks suure tähtsusega. Vene pool peaks selle küsimuse lahendama. Me kutsume neid inimesi vabastama,» sõnas Saksa välisminister.

Vene piirivalve ja eriüksuslased pidasid 25. novembril Kertši väina lähedal kinni kolm Ukraina mereväe alust, mis olid teel Odessast Mariupolisse ja eskortisid need Krimmi. Kakskümmend neli Ukraina mereväelast võeti kinni, viidi Moskvasse ja neid hoitakse eeluurimisvangistuses süüdistatuna «vandenõus ebaseaduslikuks piiriületuseks vägivallaga ähvardamisega.»

Ukraina peab kinnivõetud mereväelasi sõjavangideks.

Ukraina filmirežissöör Sentsov mõisteti 2015. aastal süüdi Venemaa poolt annekteeritud Krimmis terrorirünnaku kavandamises. Ta kannab Jamali-Neenetsi autonoomses ringkonnas range režiimiga karistuskoloonias 20-aastast vanglakaristust.

Eelmisel aastal korraldas ta Vene vanglates hoitavate ukraina vangide vabastamise nõudmiseks 145-päevase näljastreigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles