Vietnami sõja veteranist üksiku väliseestlase matusel osales 1000 ameeriklast (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matusebüroo leitud dokumendid Peter Turnpu kohta.
Matusebüroo leitud dokumendid Peter Turnpu kohta. Foto: Kuvatõmmis

Väliseestlasest 77-aastase Vietnami sõja veterani Peter Turnpu (Peeter Türnpu) matustel valati pisaraid ja lauldi laule. Sinna kogunenud enam kui 1000 inimest et tahtnud, et eraku panus unustataks.

Oma Philadelphia lähedal South Jerseys Atcos asunud kodus üksi surnud Turnpu ärasaatmisel osales erinevas vanuses veterane ja kohalikke elanikke, kes soovisid mehele au avaldada. Pere tal teadaolevalt ei olnud.

Üks Põhja-Hanoveri sõjaveteranide surnuaial aset leidnud matusel osalenuist oli matusebüroo ja krematooriumi LeRoy P. Wooster Funeral Home and Crematory omanik LeRoy Wooster, kes tema ärasaatmise korraldas ja kindlustas, et Turnpu maetaks riiklikku surnuaeda ning tema panus Vietnami sõjas märkimata ei jääks.

«Arvasin, et tema matuse korraldamine on õige,» ütles Wooster ja ütles, et teda hämmastas surnuaia töötajate hinnang matustel osalenute arvu kohta. Kõik, kes Turnpule austust avaldama tulid, ei pääsenud tema sõnul rahvamassi tõttu haua lähedalegi.  

«See näitab, et meie veterane toetatakse. Kõiki rõõmustas sinna tulnud rahvamass. Nad tulid koos nagu üks pere ja matuserongkäigul kirikust surnuaeda osales enam kui 200 autot,» märkis Wooster.

Matusebüroo omaniku sõnul avastas 77-aastase Turnpu elutu keha tema kodust läinud aasta 9. detsembril tema naaber, kes tal silma peal hoidis. Naabri kõne peale kohale saabunud kiirabi tunnistas Turnpu surnuks ja seepeale helistas politsei Woosterile, kes nõustus veterani surnukeha enda hooleks võtma. Seepeale asus ta Turnpu kohta infot koguma, et tema matusteks valmistuda.

«Tal polnud kedagi ja naabri sõnul oli ta erak,» sõnas Wooster, kelle sõnul avastas ta leitud dokumentidest, et Turnpu oli pärit Eestist ja saabus Ühendriikidesse 1955. aastal. USA kodanikuks sai ta 1963. aastal ning teenis nende sõjaväes aastatel 1964-1966. Sinna vahemikku jäi ka osalemine Vietnami sõjas.

Wooster lisas, et Turnpu oli lahutatud ja lapsi tal ei olnud. Atcos oli ta elanud umbes 40 aastat. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles