Esmaspäeval kell 6.41 näeb täielikku kuuvarjutust, vaatlejaid ootavad AHHAA ja Tartu tähetorn

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ääsmäe lähedal jäädvustatud kuuvarjutus eelmise aasta 28. juulil.
Ääsmäe lähedal jäädvustatud kuuvarjutus eelmise aasta 28. juulil. Foto: Anett Sandberg

21. jaanuari varahommikul saab Eestis jälgida täielikku kuuvarjutust, järgmine selline võimalus avaneb alles 2025. aastal.

Osaline varjutus algab kell 5.33 ja lõpeb kell 8.50, täpselt Kuu loojumise ajal.

Täisvarjutuse aeg on kella 6.41 ja 7.43 vahel.

AHHAA katusel saab varjutust vaadelda alates kella 5.30 ja seda kuni kella 8ni. Umbes kell 7.45 kaob Kuu AHHAA planetaariumi kera taha peitu. Vaatluse korraldajad lohutavad, et kurvastada ei maksa, kuna näha on ka idataevas lähestikku tõusvat Veenust ja Jupiteri.

Kuuvarjutusest on võimalik nutitelefonide ja muude pildistavate aparaatidega teleskoobi vahendusel pilti teha. Peegelkaamerate omanikud saavad kaamerad otse teleskoobi külge kinnitada ja omal käel tõelist astrofotograafiat proovida, teistel sõltub pildikvaliteet stabiilsest käest.

Nii tekib kuuvarjutus.
Nii tekib kuuvarjutus. Foto: Vikipeedia

Esmaspäeva varahommikul pääseb AHHAAsse küljeukse kaudu, see tähendab, et majja tuleb siseneda AHHAA ja spordihoone vaheliselt tänavalt. Osalejatele pakutakse kosutuseks sooja jooki.

Vaatlused toimuvad vaid selge ilma korral ja on tasuta. Katusel on jahe ja võib olla tuuline, seega soe riietus on tungivalt soovituslik.

Selge ilma korral on esmaspäeval võimalik kuuvarjutust jälgida kella 6st kuni kella 8ni ka Tartu tähetornis.

Kuuvarjutus on selline varjutus, kui Kuu satub Maa tekitatud varju.

Kuuvarjutus sünnib siis, kui Maa on Päikese ja Kuu vahel ning Maa vari langeb Kuule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles