Priidu Pärna: tagasi vabasse Eestisse

Priidu Pärna
, Eesti Omanike Keskliidu esimees, hea ja halva seaduse žürii liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priidu Pärna
Priidu Pärna Foto: Sander Ilvest / Postimees

Täna kuulutatakse välja järjekordne hea ja halva seaduse konkurss. 2018. aasta lõpul möödus aga 25 aastat tagasi eraomandile vundamendi loonud asjaõigusseaduse jõustumisest. Sestap on aeg heita pilk sellele, milline on olukord omandit ja ettevõtlusvabadust reguleerivate seadustega praegu.

Omandi- ja ettevõtlusvabadus on vaba ühiskonna nurgakivi. Kui üliõpilastena seda revolutsioonilist seadust õhinaga kirjutasime, ei uskunud me, et revolutsioon sööb oma lapsi. Pean silmas seadusandja tegevust aastakümne jooksul, mille tagajärjel on kehtestatud omandipiirangud kui koomale tõmbuv silmus omaniku kaela ümber. Linnaõhk teeb vabaks, kinnitas Lübecki õigus mõisniku lõa otsast pääsenule. Omandirõhutistega oleme jõudnud sinnamaale, et ametnik on 21. sajandi mõisahärra, kes otsustab, kui pika keti otsas jooksed. Kuidas jõudsime niikaugele, et põhiseaduses sätestatud isikute vabadusel rajanev riik hakkab asenduma kitsenduste impeeriumiga?­­

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles