EL kehtestas Vene sõjaväeluure GRU juhile sanktsioonid (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
GRU peakorter Venemaal Moskvas.
GRU peakorter Venemaal Moskvas. Foto: STRINGER / REUTERS/Scnapix

Euroopa Liit kehtestas keemiarelvadega seotud sanktsioonid üheksale Venemaa ja Süüria ametiisikule, kelle seas on Vene sõjaväeluure GRU ülem ja asejuht. 

ELi teatel vastutavad GRU juht Igor Kostjukov, tema esimene asetäitja Vladimir Aleksejev ning kaks agenti pseudonüümidega Anatoli Tšepiga ja Aleksandr Miškin eelmise aasta märtsis Inglismaal Salisburys korraldatud rünnakus kasutatud närvimürgi omamise, transpordi ja kasutamise eest.

EL külmutab Vene ametiisikute vara ja keelab neil ELi reisida.

Lisaks kehtestatakse sanktsioonid viiele Süüria ametiisikule ja ühele Süüria keemiarelvade ametile, lisas blokk.

Kõikide sanktsioonid saanud isikute üksikasjad pannakse ELi teatajasse üles tänase päeva jooksul.

«See otsus panustab ELi püüdlustesse seista vastu rahvusvahelist julgeolekut tõsiselt ohustavate keemiarelvade levikule ja kasutamisele,» teatas EL pärast selle välisministrite kohtumist.

Vene spiooni Sergei Skripali ja tema tütre mürgitamises Salisburys on süüdistatud Vene agente. Juhtum põhjustas diplomaatilise kriisi ning selle tagajärjel saatsid lääneriigid välja arvukalt Vene diplomaate.

Skripalid elasid rünnaku üle, kuid juunis suri üks naine pärast seda, kui tema partner korjas üles ja andis talle ühe minema visatud parfüümipudeli. Uurijad usuvad, et selles transporditi Skripalid haiglavoodisse viinud närvimürki Novitšok.

Moskva eitab seost mürgitamisega ning on esitanud mitu erinevat selgitust ja vastusüüdistust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles