Londonlaste kokaiinilembus on muutnud Thamesi angerjad hüperaktiivseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angerjasaak.
Angerjasaak. Foto: Cathal Mcnaughton / Reuters / Scanpix

Londoni elanikud kasutavad nii palju kokaiini, et linna läbiva Thamesi jõe vees leidub seda pidevalt suures koguses – seejuures teeb narkootikum kahju jõe elustikule, näiteks on muutunud angerjad hüperaktiivseks.

Teadlased kasutasid parlamendihoone lähistel asuvat vaatlusjaama, et hinnata, kuidas mõjutab kasvav kokaiinitarbimine vee-elustikku, arvestades, et vihmasaju ajal kipub kanalisatsioonisüsteem üle ajama ning heitvesi jõuab Thamesi.

Kokaiinijäägid satuvad reovette aine tarbijate uriiniga, kuid veepuhastussüsteemid peaksid need enne loodusesse jõudmist sealt eemaldama. Thamesi puhul ei suuda puhastusseadmed aga piisavalt head tööd teha ning jõevees on pidevalt mõningane kokaiinisisaldus, mis kasvab tormide ajal.

«24 tundi pärast kanalisatsiooni üle ajamist võis märgata kofeiini, kokaiini ja bensoüülekgoniini (kokaiini metaboliidi) sisalduse tõusu vees,» teatasid Londoni King’s Collegi teadlased.

Teadlased mõõtsid ka kokaiini ja kofeiini sisaldust heitvees enne selle jõudmist puhastusseadmetesse, et näha kuidas ainete sisaldus reovees nädala kestel kõigub. Kui teistes linnades üldiselt kokaiini sisaldus heitvees kasvab nädalavahetustel ning langeb tööpäevadel, siis Londonis püsib see tase pidevalt kõrgena.

«Kokaiini ja bensoüülekgoniini kontsentratsioon oli heitvees kõrge terve nädala jooksul, kasvades nädalavahetusel vaid pisut, mis on erinev teistest linnadest,» leidsid teadlased. «London on üks kõige suurema kokaiini tarbimisega linnu ning need leiud viitavad igapäevatarbimisele.»

Kokaiini pruugitakse üha rohkem ning aine levikut tõukab takka selle üha langev hind.

Suurbritannia siseministeeriumi hinnangul toimetavad kuritegelikud jõugud aastas riiki 30 tonni kokaiini ning kasutades lapsdiilereid levitavad ainet üha enam ka äärelinnades ja maa-asulates.

Kokaiinist küllastunud Londoni angerjatele võib pääseteed pakkuda uus kanalisatsioonitoru, Tideway tunnel, mida ehitatakse 60 meetri sügavusele Thamesi alla ning mis peaks alates 2023. aastast tagama, et reovesi enam jõkke ei jõua.

Londoni elanikud ise aga ei paista stimulantidest vabaneda soovivat. King’s College’i uurimismeeskond tuvastas veeanalüüse tehes muuhulgas, et kasvamas on ka kofeiini sisaldus heitmetes. «Selle kontsentratsioon oli nii kõrge, et ulatus väljapoole seni kasutusel olevaid skaalasid,» sedastasid teadlased oma uurimuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles