Bangladeshi «puumees» läheb uuele operatsioonile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bangladeshis elav Abul Bajandar on harudlase haiguse tõttu tuntud kui puumees.
Bangladeshis elav Abul Bajandar on harudlase haiguse tõttu tuntud kui puumees. Foto: MUNIR UZ ZAMAN / AFP / Scanpix

Bangladeshi mees kannatab äärmiselt haruldase geneetilise haiguse all, mille tagajärjel tema käed paakuvad ja ajavad välja puuoksi meenutavaid harusid. Paari aasta eest läbis mees üle kümne operatsiooni, mis andsid talle normaalse välimuse, ent haigus on tõstnud pead ja meest ootavad ees uus käik kirurgi juurde.

28-aastane Abul Bajandar on alates 2016. aastast läbinud üle 25 operatsiooni, mille käigus eemaldati tema kätelt puuoksi meenutavad harud. Harvaesinev haigus epidermodysplasia verruciformis ei ole aga ravitav, mistõttu peab mees võtma uuesti ette teekonna kirurgi juurde, kirjutas CNN.

Arstid heidavad mehele ette ravi poolelijätmist käesoleva aasta kevadel, mis tegi tema seisukorra taas hullemaks.

«Juhtum on keeruline ja me nägime edusamme, aga siis otsustas ta minna koju. Ma palusin tal mitu korda tagasi tulla, aga ta ei tulnud,» ütles mehe raviarst Samanta Lal Sen Bangladeshi pealinna Dhaka haiglas. «Ta tuli haiglasse tagasi pühapäeval. Ta oleks pidanud tulema kuue kuue eest. Ta tuli liiga hilja.»

Abul Bajandar saabus Dhaka haiglasse pühapäeval.
Abul Bajandar saabus Dhaka haiglasse pühapäeval. Foto: STR / AFP / Scanpix

Arsti sõnul on mehe seisund varasemaga võrreldes tunduvalt halvenenud, sest nüüd on puuoksi meenutavad moodustised tulnud ka tema jalgadele ning teistele kehaosadele.

Arsti sõnul töötatakse praegu Bajandari raviplaani kallal, esialgsetel andmetel vajab mees vähemalt viit kuni kuut operatsiooni. 

Abul Bajandar sai eelmise aasta jaanuaris pärast edukaid operatsioone viimaks oma tütrega aega veeta.
Abul Bajandar sai eelmise aasta jaanuaris pärast edukaid operatsioone viimaks oma tütrega aega veeta. Foto: SAM JAHAN/AFP/Scanpix

Esimest korda täheldas mees haigust kümneaastaselt, veidi hiljem ei saanud mees enam jätkata rikšajuhina. Samas tõi haigus mehele rahvusvahelise kuulsuse.

Enne 2016. aasta operatsioone ei olnud Bajandari võimeline sööma, jooma, hambaid pesema ega üksinda duši all käima. «Ma tahan elada nagu normaalne inimene. Ma tahan hoida oma tütart ja teda emmata,» ütles ta paari aasta eest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles