Ansip loodab, et autoriõiguse reformis jõutakse siiski kokkuleppele (5)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA

Euroopa Komisjoni digivoliniku Andrus Ansipi hinnangul on autoriõigusereformi kõigis punktides suurtele erimeelsustele vaatamata võimalik kokku leppida ning liigseid oma nõudmisi taga ajajaid käituvad vastutustundetult.

«Autoriõiguse reformis on vaja kokku leppida. Ja see on võimalik. Seda on võimalik teha viisil, mis hoiab kursorit hoolikalt tasakaalus: olen alati väitnud, et on võimalik kaitsta kunstnikke ja loojaid, tagades samas sõnavabaduse ja vaba interneti,» ütles Andrus Ansip Postimehele.

Küsisime temalt kommentaari seoses Google'i algatatud jõulise kampaaniaga, milles see tehnohiid lubab Euroopa elanikud jätta ilma suurest osast YouTube’i sisust ja otsinguvastetest, kui Euroopa Parlament autoriõiguste reformi heaks kiidab. Muudatus, mis Google’ile ei meeldi, seisneks selles, et üleslaaditud sisuga seotud autoriõiguste rikkumise eest pannakse vastutus ka teenustele, mis hostivad üleslaaditud sisu  – sealhulgas YouTube'ile.

Andrus Ansip Google'i hirmutamistaktikaga aga ei lepi. «Kõigil osalistel on suur vastutus. Mängimine väljenditega «kokkuleppe mittesaavutamine on parem kui minu maksimalistlik seisukoht», nagu ma mõnikord avaldustest loen, on ohtlik ja vastutustundetu,» sõnas Ansip.

Ta tuletas meelde, et kõnealune reform toob palju eeliseid õpetajatele, kultuuripärandiasutustele, andmekaeve ja tehisintellektiga tegelejaile, ning reformis kokkuleppele mittejõudmine tõmbaks sellele kõigele kriipsu peale.

Euroopa Parlamendis on autorikaitsereformi seadusemuudatused hetkel nn triloogide faasis, kus teemat arutatavad Euroopa Komisjon, liikmesriigid (nõukogu) ja parlament. Kuna Euroopa Nõukogu ei ole üksmeelele jõudnud, siis lükkus edasi tänaseks plaanitud läbirääkimiste voor. Google'i viidatud artiklid 11 ja 13 said koguni 11 liikmesriigi blokeeringu osaliseks ja neid ähvardab nüüd eelnõust väljaheitmine.

KOMMENTAAR

Yana Toom: kuidas mitte jääda YouTube’ist ilma

Uudis, et Google ähvardab jätta Euroopa YouTube'ist ilma, on lõpuks tekitanud kasutajate huvi Euroopa Komisjoni pakutud ja Ansipi poolt palavalt toetatud autoriõiguse direktiivi vastu.

Tuletame meelde, millest jutt käib. Uue direktiivi artiklid 11 ja 13 said Euroopa Parlamendis tüliõunaks. Artikkel 13 eeldab, et kasutajate poolt üles laaditud sisu kontrollitakse enne avaldamist automaatselt, see aga sisuliselt seab sisse tsensuuri internetis. Artikkel 11 ähvardab hüperlinkide tasude kehtestamisega. Volinik Andrus Ansip vastutab ühtse digitaalse turu ja seega ka nende kahe artikli eest Euroopa Komisjonis.

Paljud Euroopa Parlamendi liikmed erinevatest poliitilistest fraktsioonidest ja komisjonidest – mina ise ja teiste seas Kaja Kallas (enne, kui temast sai Reformierakonna esinaine, mis muutis ta positsiooni) – püüdsid neid artikleid blokeerida. Kahjuks toetas Euroopa Parlament riikide parteijuhtide surve all Euroopa Komisjoni seisukohta ning direktiiv läks triloogile – läbirääkimistele Euroopa Parlamendi, Euroopa Komisjoni ja ELi Nõukogu esindajate vahel, kus kiidetakse heaks või lükatakse tagasi ELi õigusaktid.

Kuid täna kõlavad tavaliste kasutajate, sisu loojate ja teadlaste hääled nii valjusti, et triloog on jõudnud omadega ummikseisu. Ja muidugi ma ei nõustu kategooriliselt justiitsministeeriumi esindaja kommentaariga, et see on lihtsalt suure firma lobi. Tegelikult on see mõistlike inimeste lobi, kes saavad aru, et nad elavad 21. sajandil.

Eelmisel reedel hääletas ELi Nõukogu selle üle, kas ta võib läbirääkimistel osaleda. 11 liikmesriiki – Saksamaa, Belgia, Holland, Soome, Sloveenia, Itaalia, Poola, Rootsi, Horvaatia, Luksemburg ja Portugal – hääletasid vastu. Isegi filmitööstuse ja spordiliitude esindajad, kes olid varem direktiivi toetanud, saatsid hukkamõistva kirja direktiivi praeguse versiooni kohta.

Tänaseks kavandatud triloog, mis pidi jääma viimaseks, tühistati. Tõenäosus, et direktiiv võetakse vastu enne valimisi, väheneb iga päevaga.

Google'i juhitud kampaania on loogiline – direktiiv annaks sellele platvormile väga suure löögi. Aga ka väikesed platvormid – Reddit, Twitch, Patreon – võitlevad autoriõiguse direktiiviga. Tuleb märkida, et uute eeskirjade rakendamine oleks väga kulukas. Google'il on raha olemas, teistel aga mitte. Selle tulemusena võib tekkida veelgi võimsam monopol ja Euroopa platvormid ei suuda Google'iga konkureerida.

Volinik Ansip säutsus, et viivitus valmistas talle pettumuse, sest ta vastutab direktiivi eest isiklikult. Kuid Euroopa Komisjon võib kuulata direktiivi vastaseid  ja sootuks loobuda skandaalsest seaduseelnõust.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles