Itaalia minister norib tüli: Prantsusmaa jätkab Aafrika riikide koloniseerimist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia asepeaminister ja populistliku erakonna Viie Tähe Liikumine juht Luigi Di Maio süüdistas Prantsusmaad Aafrika riikide koloniseerimises, mis tema sõnul on põhjus, miks aafriklased Mustalt Mandrilt Euroopasse põgenevad.
Itaalia asepeaminister ja populistliku erakonna Viie Tähe Liikumine juht Luigi Di Maio süüdistas Prantsusmaad Aafrika riikide koloniseerimises, mis tema sõnul on põhjus, miks aafriklased Mustalt Mandrilt Euroopasse põgenevad. Foto: Riccardo Antimiani / EPA / Scanpix

Prantsusmaa kutsus pärast Itaalia asepeaministri Luigi di Maio kommentaari, milles minister väitis, et Prantsusmaa pole lõpetanud Aafrika riikide koloniseerimist, välja Itaalia suursaadiku.

Itaalia asepeaminister Luigi di Maio kutsus pühapäeval Euroopa Liitu üles kehtestama Prantsusmaale viimase Aafrika-suunalise poliitika tõttu sanktsioonid. Nimelt arvab minister, et Prantsusmaa pole kunagi lõpetanud kümnete Aafrika riikide koloniseerimist ja see põhjustab aafriklaste rännet Euroopasse, kirjutas BBC.

Itaalia populistlik valitsus on viimastel kuudel korduvalt Prantsusmaaga sõnavahetuses olnud, eriarusaamad puudutavad peamiselt selliseid teemasid nagu migratsioon ja meeleavaldused.

Mullu juunis kritiseerisid Prantsusmaa ja Itaalia teinetest vastastikku selle eest, et kumbki ei soovinud vastu võtta Vahemerel päästmist oodanud migrante. Varem sel kuul ütles Itaalia siseminister Matteo Salvini, et Prantsusmaa pakub varju mitmele terroristile, kes on Itaalias mõrvu toime pannud. Asepeaminister Luigi Di Maio omakorda julgustas mitmendat nädalat Prantsusmaal meelt avaldavaid niinimetatud kollaveste mitte alla andma ja pakkus neile isegi oma toetust. 

Konflikt süvenes sel nädalavahetusel, kui Di Maio külastas Itaalia keskosa ja esines vastuolulise avaldusega.

«Euroopa Liit peaks kehtestama sanktsioonid Prantsusmaale ja kõikidele teistele Prantsusmaa-sugustele riikidele, mis kurnavad Aafrikat ja sunnivad sealseid inimesi lahkuma, sest aafriklased peaksid olema Aafrikas, mitte Vahemere põhjas,» ütles asepeaminister viidates ÜRO teatele, et Vahemerel võib olla kahes laevaõnnetuses hukkunud 170 põgenikku.

«Kui inimesed täna lahkuvad, siis põhjuseks on Euroopa riigid, peamiselt Prantsusmaa, kes pole kunagi lõpetanud Aafrika riikide koloniseerimist,» lisas ta arvates, et ilma Aafrikata poleks Prantsusmaa majanduslikult kaugeltki nii edukas, kui ta praegu on.

Itaalia suursaadik Prantsusmaal Teresa Castaldo kutsuti eile välisministeeriumi poolt välja. Diplomaatiliste allikate sõnul peetakse Di Maio väljaütlemisi Itaalia ning Prantsusmaa liitlassuhet arvesse võttes vaenulikeks ja ebasobivateks.

Hoolimata sellest ei väljendanud Di Maio eile kahetsust ja kordas oma senist seisukohta.

«Prantsusmaa on üks neist riikidest, mis trükkides raha 14 Aafrika riigi jaoks hoiab tagasi nende majandusarengut ja panustab sellesse, et inimesed lahkuvad ning surevad merel või meie rannikutel,» ütles ta. «Kui Euroopa tahab olla vapper, peab tal olema julgust seista silmitsi Aafrika dekoloniseerimise küsimusega.»

Di Maio viitas sõnavõtus valuutale CFA frank, mis on kasutusel mitmes Lääne-Aafrika riigis. Prantsusmaa sõnul tagab CFA frank piirkonnas finantsilise stabiilsuse, vastaste meelest on tegemist koloniaalaja pärandiga. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles