Moskva kohus jätab luuramises süüdistatud välismaalase vahi alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohus otsustas, et luuramises süüdistatavat Paul Whelanit kautsjoni vastu ei vabastata.
Kohus otsustas, et luuramises süüdistatavat Paul Whelanit kautsjoni vastu ei vabastata. Foto: Maxim shemetov / REUTERS / Scanpix

Venemaal luuramises süüdistatava mitme lääneriigi kodaniku Paul Whelani advokaat väitis täna, et kinnipidamisel leiti tema kliendi juurest andmeid, mis kätkesid riigisaladust ning kohus ei lubanud mehe vabastamist kautsjoni vastu.

«Võin vaid kinnitada, et kinnipidamisel leiti Whelani juurest andmeid, mis kätkesid riigisaladust. Kuid mil viisil need temani jõudsid, mida ta nendega tegema pidi ja kas Whelan teadis, et tal on salaandmeid, ei ole teada,» ütles advokaat Vladimir Žerebenkov Interfaxile Moskva linnakohtus, kus arutati Whelani vahi alla võtmise edasikaebust.

Advokaat rõhutas, et Whelani väljavahetamist ei saa arutada enne kohtuotsuse kangetamist tema suhtes. «Whelani vahetamist enne kohtuotsuse langetamist ei luba Vene seadused. Selliseid läbirääkimisi ei käi,» sõnas Žerebenkov. 

Samuti lükkas Moskva kohus tagasi Whelani taotluse kautsjoni vastu vabanemiseks. «Kaitse taotlust ei rahuldatud,» ütles Lefortovo kohtu kohtunik Dmitri Pronjakin kohtuistungil.

Luuramises süüdistatav Paul Whelan täna Moskvas Lefortovo kohtus.
Luuramises süüdistatav Paul Whelan täna Moskvas Lefortovo kohtus. Foto: Grigory Sysoev / Sputnik / Scanpix

USA, Kanada, Iirimaa ja Suurbritannia kodakondsust omava Whelani vahi all hoidmise edasikaebuse arutamisel osaleb ka Briti konsulaadi esindaja. «Konsulaadi töötaja osaleb protsessil, see on tavapärane komme,» öeldi Interfaxile Briti Moskva saatkonnast.

Agentuuriga vestelnu märkis, et saatkonnal ei ole õnnestunud veel saada konsulaarligipääsu Whelanile. «Meid ei ole tema juurde lastud. Välisministeeriumi vastust ligipääsutaotlusele ei ole samuti veel tulnud,» ütles ta.

Advokaadi sõnul ei tunnista Whelan end süüdi ja peab enda kriminaalkorras jälitamist veaks. Ta loodab, et juurdlusel õnnestub kõigesse selgust tuua. 

Vene võimud pidasid Whelani kinni 28. detsembril Moskvas. Advokaatide sõnul süüdistatakse Whelanit spionaažis, mille eest võib teda süüdimõistmise korral oodata kuni 20-aastane vanglakaristus.

Whelan on 48-aastane endine merejalaväelane, kes töötab rahvusvahelise turvajuhina US autoosadefirmas BorgWarner. Tema kaksikvenna Davidi sõnul läks Paul Moskvasse, sest ta kutsuti pulma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles