Prantsusmaa asus sõprusleppe kohta käivaid libauudiseid tõrjuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president Emmanuel Macron ja Saksa kantslet Angela Merkel sõpruslepe allkirjastamas.
Prantsuse president Emmanuel Macron ja Saksa kantslet Angela Merkel sõpruslepe allkirjastamas. Foto: LUDOVIC MARIN / AFP/scanpix

Prantsusmaa ja Saksamaa allkirjastasid Aachenis uue sõpruslepingu ja Pariis asus ümber lükkama parempopulistide levitatavaid libauudiseid ning vandenõuteooriaid.

Prantsuse president Emmanuel Macron ütles kõnes, et need, kes levitavad valesid, kahjustavad neid samu inimesi, kelle kaitsmist nad teesklevad läbi katse korrata ajalugu.

Prantsuse presidendipalee avaldas ka teate, kus lükatakse tagasi sotsiaalmeedias levivad kuuldused.

«Ei, Alsace ja Lorraine ei lähe Saksamaa käsutusse,» kirjutas presidendipalee. «Ei, Alsace'i elanikud ei pea õppima ja rääkima saksa keelt.»

Paremäärmuslik Euroopa Parlamendi saadik Bernard Monot ja teised väidavad, et Prantsusmaa idaregioonid, mis on vaheldumisi olnud Prantsuse ja Saksamaa võimu all, antakse taas üle Saksamaale.

Prantsuse Rahvusliidu juhi Marine Le Peni sõnul aga pani Macron 1963 Élysée leppe süvendamisega toime teo, mis on peaaegu riigireetmine.

Le Pen ennustas veel ka, et Pariis ütleb üles oma alalise koha ÜRO Julgeolekunõukogus ja hakkab jagama oma tuumaarsenali. «Ei, Prantsusmaa ei jaga oma kohta ÜRO Julgeolekunõukogus Saksamaa või kellegi teisega,» teatas Macroni kantselei.

16-leheküljelise sõprusleppega toetab Pariis Berliini pikaajalist püüdlust saada ÜRO Julgeolekunõukogus alaline koht. Samuti kinnitati pühendumust Euroopa Liidu ja NATO kaitselepetele ja ELi iseseisva kaitsevõimekuse suurendamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles