Tarmo Soomere: tänapäeval valitseb teaduses inglise keel ning tippülikool ei saa seda vältida (4)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere.
Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Tänapäeval ei ole ilma ingliskeelse teaduskommunikatsioonita tippülikool võimalik, leiab Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere.

Seekordne ETV saade «Suud puhtaks» keskendus ingliskeelsele õppele, mille osakaal on meie kõrghariduses viimastel aastatel kõvasti kasvanud.

Tarmo Soomere sõnul on küsimus selles, mida me oma ülikoolidelt tahame ja ootame. «Kõrgesti haritud inimeste kvaliteet on otseses sõltuvuses sellest, kui hea on neid õpetavate inimeste teadustöö. Teadus on uute oluliste asjade teadasaamine ja nende kommunikeerimine teistele. Kunagi oli teaduskeel ladina keel, siis oli ta meie jaoks natuke saksa keel, siis veidi vene keel, praegu on see inglise keel,» rääkis Soomere.

Ta rõhutas, et kõrgkoolides ei saa ingliskeelset kommunikatsiooni vältida, kui tahame saada kvaliteetseid ülikoolilõpetajaid.

«On täiesti vältimatu, et osa teabest ülikoolis liigub ingliskeelsena. Kui suur osa sellest peegeldatakse ja projetseeritakse üliõpilaste peale, on konkreetse olukorra lahendamise küsimus. Aga tänapäeval ilma ingliskeelse teaduskommunikatsioonita ei ole tippülikool võimalik,» arvas teaduste akadeemia president.

Ta lisas, et keel on inimese hinge peegel ning kui me valdame teisi keeli, siis oleme seesmiselt palju rikkamad.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles