Sudaani politsei kasutas meeleavaldajate vastu taas pisargaasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsusvastased meeleavaldajad Omdurmanis.
Valitsusvastased meeleavaldajad Omdurmanis. Foto: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH / REUTERS

Sudaani politsei lasi teisipäeval Hartumi sõsarlinnas Omdurmanis valitsusvastasele meeleavaldusele kogunenud protestijate vastu taas käiku pisargaasi, teatasid pealtnägijad.

Meeleavaldused pealinnas ja Omdurmanis said alguse juba rohkem kui kuu tagasi.

"Vabadus, rahu ja õiglus! Inimesed tahavad uut Sudaani!" karjusid protestijad Bahari linnajaos.

Sudaani üleriigilised meeleavaldused vallandas valitsuse 19. detsembri otsus tõsta leiva hinda. Protestid kasvasid üle demonstratsioonideks president Omar al-Bashiri kolmkümmend aastat kestnud võimu vastu.

"Seal kasutati jõuliselt pisargaasi ja suits oli kõikjal. Paljud üritasid varjuda, kuid mitmed heitsid pisargaasimahuteid tagasi politseinike pihta," kirjeldas üks protestija.

Kokkupõrgetes julgeolekujõududega on rahutuste käigus hukkunud vähemalt 24 inimest, väidavad ametnikud. Inimõiguslaste sõnul on ohvrite arv suurem. 

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International teatas eelmisel nädalal, et enam kui 40 inimest on hukkunud ja üle tuhande kinni peetud. 

Meeleavalduste organiseerimise on enda kanda võtnud Sudaani kutseliit, mis koondab arste, õpetajaid, insenere ja teiste ametite esindajaid, kuna suur arv protestiaktsioone juhtinud opositsioonipoliitikuid on kinni võetud.  

Protestijad süüdistavad 1989. aastal sõjalise riigipöördega võimule tulnud Bashiri majanduse põhjalaskmises ning sõjaliste operatsioonide ülerahastamises Darfuris ja Lõuna-Sudaani piirialadel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles