Galerii: Venemaa tutvustas tuumalepet rikkuvat raketti 9М729 (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa tutvustas täna raketisüsteemi 9M729, mis NATO ja Ameerika Ühendriikide arvates rikub kahe riigi vahel sõlmitud keskmaa tuumajõudude lepingut (INF), ent mille lennuulatus jääb Moskva kinnitusel lubatud piiridesse.

Vene kaitseministeerium esitles täna teabetunnis sõjaväeatašeedele operatiivtaktikalise raketikompleksi Iskander uut raketti 9М729 ning rääkis uue relva ehituspõhimõtetest ja taktikalis-tehnilistest omadustest.

Ameerika Ühendriikide ja NATO hinnangul rikub maismaal baseeruv Vene tiibrakett Novator 9M729, NATO koodnimetusega SSC-8, INF-lepet ja annab Washingtoni väitel Moskvale võime teha Euroopale tuumarünnak sisuliselt eelhoiatuseta.

«Täna korraldab kaitseministeerium Vene relvajõudude sõjalis-patriootilise kultuuri- ja puhkepargi Patriot kongressi-näitusekeskuses vabatahtliku läbipaistvuse raames sõjaväeatašeedele eriteabetunni, kus esitleb ja näitab uut raketti 9М729,» öeldi kaitseministeeriumist.

Teabetunnis näidati ürituse osalistele esmakordselt operatiivtaktikalise raketikompleksi Iskander moderniseeritud tiibraketti 9М729, samuti esitati teave selle relva ehitusest ja taktikalis-tehnilised näitajad.

Kaitseministeeriumi esindas teabetunnis raketi- ja suurtükiväe ülem kindralleitnant Mihhail Matvejevski, kelle sõnul ei ületa raketi lennuulatus lubatud piiri ja vastab tuumajõudude lepingu tingimustele. «Raketi 9М729 lennukaugus on 10 kilomeetrit väiksem kui raketil 9М728 ja on 480 kilomeetrit. Mainitud kaugust tõendas strateegiline staabiõppus Zapad-2017,» ütles kindralleitnant.

Raketi- ja suurtükiväe ülem kindralleitnant Mihhail Matvejevski tutvustab täna raketisüsteemi 9M729.
Raketi- ja suurtükiväe ülem kindralleitnant Mihhail Matvejevski tutvustab täna raketisüsteemi 9M729. Foto: Sergei Bobylev / Sergei Bobylev/TASS/Scanpix

«9M729 tiibrakett on Iskander-M süsteemi 9M728 tiibraketi moderniseeritud versioon. 9M728 tiibraketi moderniseerimise eesmärk oli suurendada lõhkepea võimsust ja täpsust,» lausus Matvejevski. «Raketi 9М729 stardi- ja lennumootor koos kütusesüsteemiga jäid samasugusteks kui tiibraketil 9М728. Samas lõhkepea ja juhtimissüsteemi täiustamine ning raketi pikendamine tõid kaasa selle massi suurenemise.»

Võimsam lõhkepea ja muud seadmed pikendasid raketti ning selle transpordi- ja laskesüsteemi 53 sentimeetrit, lisas ta.

«Raketi 9М729 ja selle konteineri gabariidi pikenemine ei võimalda paigutada seda liikuvale laskeseadmele toote 9М728 asemele. Seepärast töötati raketi 9М729 jaoks välja eraldi liikuv laskeseade,» lisas kindral.

«Lisaks on sellele paigutatud neli raketti 9М729, mitte kaks raketti 9М728, nagu vanal laskealusel. See tõi kaasa laskeseadme pikenemise ja kõrgenemise,» märkis ta. 

INF-lepe keelab 500–5500-kilomeetrise tegevusraadiusega tiibrakettide, samuti raketi stardiseadeldiste ja tugivarustuse tootmise ja katsetamise. Leppe allkirjastasid 1987. aasta 8. detsembril Ameerika Ühendriikide president Ronald Reagan ja Nõukogude Liidu Kommunistliku Partei Keskkomitee peasekretär Mihhail Gorbatšov.

Ühendriikide president Donald Trump teatas 20. oktoobril, et Washington lahkub INF-leppest. 4. detsembril hoiatas USA välisminister Mike Pompeo, et riik lahkub INF-lepingust juhul, kui Venemaa ei naase 60 päeva jooksul selle täitmise juurde.

Matvejevski sõnul on USA väited INF-lepingu rikkumise kohta alusetud. 

«USA on praegu vallandanud kampaania, süüdistades Venemaad INFi rikkumises. Selle sisu taandub väitele, et Venemaa lõi maismaa tiibraketi, mis lendab justkui 500 kilomeetrist kaugemale. Seejuures mingeid objektiivseid andmeid, mis tõendaks, et Venemaa rikub INFi lepingut, ei avaldata,» ütles kindralleitnant.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles