Postimehe video: Tänaku esitused Monte Carlos on iga aastaga paranenud

Karl Mihkel Eller
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

2019. aasta WRC hooaeg algab juba neljapäeval, kuid enne, kui keskendume eesootavale, heidame pilgu seljataha. Prantsuse alpides sõidetav Monte Carlo MM-ralli on teada kui üks kurikuulsamaid autospordivõistlusi. Siin on sunnitud eksima ka maailma parimad rallipiloodid.

Meie keskendume muidugi Ott Tänaku tegemistele ning kuigi saarlane startis nendel teedel esmakordselt 2012. aastal ja kohe WRC-autoga ning lõpetas ralli kaheksandana, leidis tema üks karjääri hingekriipivamaid väljasõite aset Montes 2015. aastal.

Tänak ja Raigo Mõlder olid kümnendale katsele startides neljandal kohal ja poodiumist lahutas neid vaid kümme sekundit, kui juhtus see! Kordusest näeme, et vasakkurvis oli päris palju lahtist kruusa ning mingi osa võis väljasõidul olla ka mustal jääl. Lootused pjedestaalist purunesid, kuid olulisem küsimus oli, kas Fordi ralliauto suudetakse taas teele tagasi upitada? Õnneks oli selles paigas päris palju pealtvaatajaid ja tänu nende suurele abile suudeti kannatada saanud Fiesta taas teele saada, kuid kaotust kogunes sellega 18 minutit ja esikümnekoht oligi läinud.

Aasta hiljem 2016 tehti terve MM-sari kaasa Dmacki meeskonnas, ent endiselt Fordi roolis. Kuldselt kõlasid enne võistluse algust Tänaku kaardilugeja Raigo Mõlderi sõnad, kui ta vastas reporteri küsimuse peale «Kui teil poleks esiautosid, mis siis juhtuks?» järgnevalt: «Paneksime otsejoones teelt välja.»

Suuremaid probleeme suutis Tänak tol aastal vältida, kuid arendusjärgus olnud Dmacki rehvisegud ei lubanud kõrgesse konkrentsi sekkuda hoolimata sellest, et saarlased autos andsid maksimumi ja vahel pingutati ka piiri peal. Võistlus lõpetati seitsmendal kohal.

2017 toob rallimaailma revolutsiooni, kui kolitakse uue põlvkonna WRC-autodesse. Tänakki tõusis taas M-Spordi põhimeeskonda ning paremal käel istus MM-rallil esimest korda Martin Järveoja. Esimeste katsete järel hoiti poodiumikohta ning kuigi vahepeal hakkas streikima Fordi käigukast, tekkisid suuremad murepilved pühapäeval, kui Fiesta mootorit jäid toetama vaid kaks silindrit tavapärase nelja asemel. Auto putitamisega teeniti ajatrahv, ning katsetel kaotati hoogu, kuid superponnistus Power Stage'il ja maruline viimane kurv tõid Tänak-Järveojale Montes kolmanda koha.

2018 oli Tänak-Järveoja jaoks taas uus algus – sinine vahetus punavalgega ja võistlusautoks Toyota Yaris. Tänakut karjääri jooksul palju aidanud M-Spordi omanik Malcolm Wilson tuli teenindusalas endisele hoolealusele oma õpetussõnu jagama.

Ninanipsuna mõeldud naljast ei lasknud Tänak end segada ning pakkus ainsana konkurentsi oma kuuenda Monte Carlo võidu suunas liikunud Sebastien Ogier-Julien Ingrassia rallipaarile. Lõpuks tuli küll prantslaste paremust tunnistada, kuid Tänak-Järveoja tegid siiski karjääri parima Monte Carlo ralli. Mida toob aasta 2019?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles