Häbiväärne aasta: Amnesty kritiseeris massilisi vahistamisi Iraanis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani politsei riigi pealinnas Teheranis.
Iraani politsei riigi pealinnas Teheranis. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / Scanpix

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International kritiseeris täna avaldatud raportis rohkem kui 7000 inimese vahistamist Iraanis eelmisel aastal ja nimetas seda häbiväärseks repressioonide kampaaniaks. 

Amnesty avaldatud raporti kohaselt vahistati Iraanis mullu üle 7000 dissidendi, kelle hulgas olid ajakirjanikud, advokaadid, vähemuste õiguste eest seisjad ja naised, kes avaldasid meelt peakatte kandmise vastu, kirjutas Briti väljaanne The Guardian.

Lisaks tapeti vähemalt 26 meeleavaldajat ja üheksa inimest suri pärast vahistamist kahtlastel asjaoludel kinnipidamisasutuses. Nende andmete põhjal nimetas organisatsioon eelmist aastat Iraani jaoks häbiväärseks.

Raporti kohaselt peksid Iraani võimud relvastamata meeleavaldajaid ja kasutasid nende vastu laskemoona, pisargaasi ja veekahureid. Kõige rohkem selliseid rünnakuid leidis aset jaanuaris, juulis ja augustis. 

«2018. aasta läheb Iraani jaoks ajalukku kui häbiväärne aasta,» ütles organisatsiooni Lähis-Ida uuringute juht Philip Luther. «Nõnda suur hulk vahistamisi, vangistamisi ja vägivallatsemist paljastab võimude tegevuse seoses püüdega suruda maha rahumeelsed dissidendid.»

Luther rõhutas, et võimude tegevuse tõttu on kannatanud nii õpetajad kui tehasetöölised, kellel on raskusi perekondade toitmisega, lisaks tõdes ta, et palju on kannatanud naiste õiguste eest seisjad. 

Amnesty raporti avaldamine langeb ajale, kui USA vabastas Iraani riiklikus telekanalis Press TV töötava Ühendriikides sündinud uudisteankru. Marzieh Hashemi peeti USAs kinni olulise tunnistaja vahistamismääruse alusel. 

Hashemi vabanes Washingtoni vanglast pärast 10-päevast kinnipidamist ja Iraani ametnikud ja riigimeedia on Hashemi kinnipidamist teravalt kritiseerinud. 

Amnesty ja meediaorganisatsioon Ajakrijanike Kaitse Komitee (CPJ) on samas ära märkinud ajakirjanike massilise vahistamise ja tagakiusamise Iraanis. 

Amnesty teatel vahistati 2018. aastal islamivabariigis vähemalt 50 meediatöötajat, kellest vähemalt 20-le määrati ebaõiglaste kohtuprotsesside järel karistuseks karm vanglakaristus või kepihoobid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles