Vaba Lava Tallinna ja Narva teatrikeskustel oli 2018. aastal üle 70 000 külastuse

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaba Lava Narva teatrikeskus.
Vaba Lava Narva teatrikeskus. Foto: Remo Tõnismäe / Postimees

2018. aastal oli Vaba Lava Tallinna ja Narva teatrikeskuste külastajate arv kokku 70 341, võrreldes 2017. aastaga kasvas see ligikaudu 2200 külastuse võrra. Telliskivi loomelinnakus asuva Vaba Lava Tallinna teatrikeskuse külastajaid oli 66 026 ja 1. detsembril avatud Vaba Lava Narva teatrikeskusel 4315 külastajat.

Vaba Lava Tallinna teatrikeskuses jõudis publiku ette 64 lavastust ja anti 156 etendust, mille korraldamise taga oli 36 erinevat kodu- ja välismaist teatritruppi, Erinevaid kultuurisündmusi oli kokku 314. Vaba Lava Narva teatrikeskus avati 1. detsembril 2018 Narva etenduskunstide nädalaga. Detsembrikuu jooksul oli võimalik Narva teatrikeskuses külastada 11 teatrietendust, 3 kaasaegse tsirkuse töötuba, 2 kontserti, osaleda 7 seminaril, vaadata kino Sõpruse filmiprogrammi ning võtta ühtekokku osa ligikaudu 40 erinevast kultuurisündmusest.

Kuivõrd Vaba Lava üheks prioriteediks on tutvustada eesti publikule rahvusvahelist teatrit, siis Tallinna Vabas Lavas andsid etendusi nii gastrollide kui festivalide raames trupid Rootsist, Belgiast, Prantsusmaalt, Jaapanist ja Indiast, vastavatud Narva teatrikeskuses esitleti aga Rootsi, Soome, Leedu ja Venemaa teatreid.

Populaarseimaks teatrilavastuseks külastatavuse poolest osutus möödunud aastal Vaba Lava kuraatoriprogrammi lavastus «Enne meid oli veeuputus» (lavastajad Jaak Kilmi ja Kiur Aarma), mis sündis koostöös NUKU teatriga EV100 teatrisarja «Sajandi lugu» raames. Samuti olid populaarsed Vaba Lava ja Eesti Heliloojate Liidu koostöölavastus Ballett «Keres» (autorid Teet Kask, Timo Steiner, Sander Mölder), Vaba Lava asutajaliikme Oma Lava lavastus «Avameelselt abielust ehk peatükid, mis me omal ajal vahele jätsime» (lavastaja Erki Aule), Vaba Lava kuraatoriprogrammi kuuluv lavastus «Öö lõpp» (lavastaja Rainer Sarnet) ja Vaba Lava asutajaliikme Polygon teatri ja Vaba Lava koostöölavastus «Kõik normaalsed inimesed – KNI!» (lavastaja Tamur Tohver).

Lisaks teatrietendustele toimusid Tallinna Vabas Lavas erinevad kontserdid, muusikafestivalid nagu Jazzkaar ja Tallinn Music Week, konverentsid, koolitused, töötoad, näitused ja vestlused jmt.

2018. aasta tähtsündmuseks oli Vaba Lava Narva teatrikeskuse avamine. Uus teatrikeskus rajati endisesse Baltijetsi tehasesse (aadress Linda 2, Narva) ja 1. detsembril avati Eesti Vabariigi juubeliks Vaba Lava Narva teatrikeskus 11 päeva kestva etenduskunstide nädalaga, kus esitleti nii eesti kui rahvusvahelist teatrit, kino, avalikke vestlusi, töötube kui ka kontserte.

Etenduskunstide nädala avas R.A.A.A.M-i ja Vaba Lava uuslavastus «TRANSIIT. Peatage muusika», mida külastas Narvas 230 vaatajat. Sama populaarseks osutus Soome kaasaegse tsirkusetrupi Horse Race Company «Urbotek», mida käis ka vaatamas 230 inimest ja mille töötubasid külastas ligikaudu 100 last. Rootsi Kuningliku Draamateatri lavastust «Hedda Gabler» vaatas 205 külastajat, Leedu Riikliku Draamateatri dokumentaallavastust «Roheline aas», mis rääkis Ignalina tuumajaama töötajate isiklikest mälestustest ja kogemustest, jõudis teatrisse vaatama 473 inimest kolme etenduse peale kokku. Publikut jagus ka teiste kodumaiste teatrite etendustele, seminaridele, kontsertidele ja kinoseanssidele. Vaba Lava Narva teatrikeskus võõrustas etenduskunstide nädala jooksul Eesti Vabariigi presidenti Kersti Kaljulaidi koos Presidendi Kantseleiga, Rootsi Suursaatkonda, Soome Suursaatkonda, Saksa Suursaatkonda jne.

Vaba Lava juhatuse liige ja tegevjuht Kristiina Reidolv: «Ülimalt hea meel on, et pärast mitut aastat intensiivset projekteerimis-, ehitus- ja arendustöid õnnestus 2018. aasta 1. detsembril avada Vaba Lava Narva teatrikeskus, millel on 216-kohaline suur blackbox, 70-kohaline stuudiosaal, 50-kohaline väike saal, kohvik ja galeriiala ning teatri abiruumid nagu garderoobid, grimmitoad, laod ja kontorid jmt. Samuti õnnestus ellu kutsuda Vaba Lava esimene festival – 11 päeva kestnud Narva etenduskunstide nädal. Uue rahvusvahelise teatrikeskuse avamine Narvas annab kindlasti suure panuse Ida-Virumaa kultuurielu edendamisse. Täname südamest kõiki toetajaid ja koostööpartnereid ning kutsume nii kultuurikorraldajaid kui publikut avastama uut multifunktsionaalset teatrikeskust Narva kesklinnas!»

Vaba Lava 2017/18 ja 2018/2019 hooaja kuraatoriprogramm on prantsuse fookusega ja keskendub teemadele nagu «Big Data» (andmete üleküllus) ja «Post-truth» (tõejärgsus). Lavastusprojektid valisid välja Vaba Lava 2017-2019 hooaegade kuraatorid José Alfarroba ja Tristan Barani Prantsusmaalt. Konsultandiks oli Vaba Lava teatrikeskuse juhatuse liige ja tegevjuht Kristiina Reidolv. EV 100 teatriprojekti lavastuse valisid välja kuraatorid koostöös Vaba Lava tegevjuhi Kristiina Reidolvi ja NUKU teatri esindajate Mirko Rajase ja Joonas Tartuga.

Tallinna teatrikeskuses esietendub juba 12. veebruaril kuraatoriprogrammi kuuluv lavastus «Pilveooper ehk Dido probleem» (autorid Liina Keevallik ja Christina Batman Prantsusmaalt, lavastaja Mart Kampus).

Vaba Lava on kaasaegne ja avatud etenduskunstide keskus, mille eesmärgiks on pakkuda väiketeatritele ja vabatruppidele soodsaid arengutingimusi nii Tallinna ja Narva teatrihoonete kui erinevate tugiteenuste näol ning arendada rahvusvahelist koostööd. Teatrikeskus on avatud uutele kooslustele ja värsketele ideedele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles